Nogomet

FRANZ BECKENBAUER: Hrvati Čajkovski i Zebec su stvorili veliki Bayern

17. svibnja 1929. godine rođen je legendarni Branko Zebec, jedan od najboljih hrvatskih igrača i trenera u povijesti. A svjetska legenda, najbolji njemački nogometaš svih vremena i jedan od najvećih na svijetu u povijesti, Franz Beckenbauer, legenda Bayern Münchena, kasnije i trener i predsjednik Bayerna, izjavio je za renomirani svjetski nogometni magazin ‘FourFourTwo’ sljedeće : ‘’Hrvati su stvorili veliki Bayern!

Kako su Hrvati, treneri Dinama Čajkovski i Zebec, stvorili veliki Bayern

Čik (Zlatko Čajkovski) je od mene napravio pravog igrača, kao i od Maiera i Müllera. On je imao najveći utjecaj na naš klub, kao i Branko Zebec. Trenirali su me veliki treneri, Ernst Happel i Udo Lattek, ali njih dvojica, Čajkovski i Zebec, su bili najveći. Hrvati su stvorili veliki Bayern!’’Poznata je to činjenica kako su upravo Hrvati stvorili jaki i moćni Bayern, tamo negdje 1960-ih godina.

Bili su to, dakle, Zlatko “Čik” Čajkovski i Branko Zebec (koji je doveo Dinamo 1967. do finala Kupa velesajamskih gradova, preteče Kupa UEFA-e). Do 1960-ih godina, Bayern je bio takoreći poluamaterski klub, u drugoj ligi, čak niti u Münchenu nije bio prvi (Zehcigeri, odnosno München 1860 je bio daleko ispred)… Sve dok u Bayern nisu stigla dva Dinamovca (a Dinamo je u to vrijeme za Bayern bio svemirski brod u svakom pogledu) i stvorila od malog bavarskog klubića u samo deset godina giganta europskih i svjetskih razmjera, današnjeg šesterostrukog europskog prvaka i jednog od najuspješnijih svjetskih klubova.

Čajkovski je u pet godina koliko je proveo u Bayernu napravio čudo. Kako je izvrsno znao prepoznati mlade igrače, u prvu momčad je ubacio golobrade Franza Beckenbauera, Gerda Müllera i Seppa Maiera, te je na njima gradio budućnost kluba. Prvo je Bayern uveo u Bundesligu (1965.), a potom je osvojio dva kupa i Kup pobjednika kupova (1967.). Zanimljivo je kako je u Bayern doveo i prvog hrvatskog igrača, Antu Vučkova, centarfora zagrebačke Trešnjevke (tada jugoslavenskog prvoligaša), koji je došao kao najskuplji nogometaš dotad u Bundes-ligi.

Međutim, nakon što je u debiju zabio pobjednički gol, već u drugoj utakmici mu je slomljena noga i nikad više nije zaigrao za prvu momčad. Sljedeći hrvatski igrači u Bayernu bila su tek braća Kovač 2001. Čajkovskog je na klupi bavarskog giganta naslijedio Zebec i Bayernu donio prvi državni naslov.Kaiser Franz danas će reći da ga je otkrio Čik, a nogometu naučio Zebec.

“Kada je Bayern osvojio duplu krunu 1969., bio je to početak onoga što je klub danas. Zebec je odigrao ogromnu ulogu. Postavio je temelj za stvaranje top-kluba. Bio je najbolji taktičar”, rekao je Maier BBC-u.Zanimljivo, Čajkovski i Zebec u velikom su stilu osvajali naslove prvaka s njemačkim klubovima, ali kada su se vraćali u Jugoslaviju, te u od komunista etiketirani ‘’ustaški’’ Dinamo, nadahnuća je, na žalost, nestalo…ovdje su se igrale neke druge političke igre.P.S. Nedavno je i čuveni britanski BBC, u briljantnom tekstu Michaela Yokhina, poklonio se nepravedno zaboravljenom hrvatskom treneru, Dinamovoj (i Bayernovoj) legendi, neponovljivom Branku Zebecu.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button