Nogomet

Na današnji dan 1990. godine Jugoslavija se ”raspala” na Maksimiru

Kako je Jugoslavenska ''fudbalska '' reprezentacija ispraćena iz Hrvatske

Reprezentacija Jugoslavije je 3. lipnja 1990. u Maksimiru igrala prijateljsku utakmicu protiv Nizozemske. Bio je to posljednji pripremni dvoboj uoči Svjetskog prvenstva koji se igrao u Italiji i posljednja utakmica koja je odigrana na tlu Hrvatske. 

Samo dvadesetak dana ranije u Maksimiru se trebala igrati prvenstvena utakmica Dinamo – Crvena zvezda, ali to se nije dogodilo zbog sukoba navijača i milicije. Jugoslavenska reprezentacija, koju je tada vodio izbornik Ivica Osim, navijači su dočekali i ispratili zvižducima.

Već kod intoniranja jugoslavenske himne ‘Hej, Slaveni’ moglo se naslutiti kako Osimovi izabranici nisu dobrodošli, žestok zvižduk parao je zrak u Maksimiru.

A dok su navijači s tribina zviždali jugoslavenskoj himni i skandirali ‘Hrvatska, Hrvatska’ te pjevali himnu Lijepa naša, komentator Božo Sušec je osudio ponašanje navijača. Kamere su zabilježile i trenutak kako izbornik Osim ironično pljeskao zagrebačkoj publici jer nisu podržali Jugoslaviju, a navijali su za Nizozemce.

Nakon utakmice nogometaš Piksi Stojković je rekao : “Jugoslavije više nema”.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button