Gospodarstvo

Ukupni dug opće države na rekordnoj razini

Hrvatska narodna banka objavila je konačne podatke o ukupnom dugu opće države na kraju rujna prošle godine, prema kojima je on iznosio 344,7 milijardi kuna ili 82,4 posto bruto domaćeg proizvoda.

U odnosu na prethodne podatke, objavljene krajem listopada, ukupni dug opće države sada je veći za 3,9 milijardi kuna ili 1,1 posto, dok njegov udjel u BDP-u bilježi smanjenje od 3,7 postotnih bodova.

Naime prema prethodnim podacima, konsolidirani dug opće države na kraju lipnja bio je 340,8 milijardi kuna, što je činilo 86,1 posto BDP-a.

U odnosu na prethodno tromjesečje, za unutarnji dug bilježi se rast od 6,3 milijarde kuna ili 2,9 posto, a za inozemni dug pad od 2,5 milijardi kuna ili 2,1 posto, navode iz HNB-a.

U usporedbi pak s krajem rujna 2020. godine, ukupni dug opće države veći je za 18,7 milijardi kuna ili za 5,7 posto. Pritom, taj prirast duga na godišnjoj razini uzrokovan je porastom unutarnjeg duga, za 7,9 milijardi kuna ili 3,6 posto, te inozemnog duga, za 10,8 milijardi kuna ili 10,2 posto.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button