Gospodarstvo

Trendovi: Sve više učenika ima radno ljeto

Ovoga je ljeta u znatnom porastu broj učenika koji praznike provode radno. Osim dodatne zarade, ljetni posao odlična je prilika i za skupljanje radnog iskustva. Većina učenika zapošljava se u ugostiteljstvu, turističkom sektoru i trgovačkim lancima. Zbog nedostatka radne snage, i ponuda za posao učenicima preko ljeta sve je više.

Andriji je ovo prvo radno ljeto. Posao je pronašao u kafiću kao pomoćni konobar.

– Ovo mi je prvi sezonski posao. Kad sam napunio 18 godina, htio sam zaraditi nešto novaca da pomognem svojoj obitelji, da se polako osamostalim, navodi hrt.hr.

Prije početka školskih praznika Matea je znala vikendima pomagati u ugostiteljstvu, u kojem je nastavila raditi i ljeti.

– Meni osobno ljetni posao znači puno, dobijem novo iskustvo, radim zaradim, dobijem svoje novce, te po meni to je već tako rano nov pogled, novi pogled na novac, smatra Matea.

Izdanih ugovora u učeničkim servisima znatno je više nego prošle godine. U nekim pak servisima ističu da je već dostignuta rekordna 2019.

– Povećao se broj ugovora u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine dosad je bilo pet tisuća ugovora, a ove godine devet tisuća, ističe Mia Šošić, Učenički servis Tehničke škole Zagreb.

– U odnosu na prošlu godinu gotovo bilježimo rast povećanja od 35 posto tako da smo na razini sad 2019. godine, kaže i Veronika Linić Muminović, učenički servis Dom mladih Rijeka.

radno ljeto
Slika: Oko trideset kuna cijena je satnice za koju učenici rade preko učeničkih servisa / Foto: snimka zaslona hrt.hr

Među najtraženijim poslovima su oni u ugostiteljstvu i turizmu te u trgovini. Pa učenici najviše rade kao pomoćni konobari u ugostiteljstvu ili pomoćni radnici u dućanu ili skladištu. Osim što mogu dodatno zaraditi, ljetni poslovi dobra su prilika za učenike da se upoznaju s poslovnim okruženjem.

– Imao sam neke želje koje mi roditelji nisu mogli sami ostvariti, pa sam odlučio da ću odraditi preko ljeta, kaže Roko.

Timon pak smatra da su takvi poslovi korisni učenicima jer će steći radne navike.

– Radit ćemo timski, gdje ćemo naučiti nešto o timskom radu te ćemo steći znanje o financijskoj pismenosti, kaže.

Naime, neka od novih znanja i vještina koje steknu radeći ljetne poslove mogli bi im koristiti kada izađu na tržište rada.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
hrt.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button