Svijet

SPREMA SE NEŠTO VELIKO? NATO PREGRUPIRA VOJSKU! Mobilizacija u tijeku, američke trupe stižu

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u Madridu da će Sjedinjene Države mijenjati i jačati sastav svojih snaga u Europi u skladu s prijetnjama koje dolaze iz Rusije, te istaknuo da je NATO potrebniji nego ikad. Biden je rekao da su Sjedinjene Države poslale dodatne vojnike u Europu od početka godine.

Najavio je da će Sjedinjene Države povećati broj razarača u Španjolskoj s četiri na šest, uspostaviti stalno zapovjedništvo za 5. armijski korpus u Poljskoj, razmjestiti dodatnu rotirajuću brigadu u Rumunjskoj, razmjestiti dvije dodatne eskadrile F35 u Ujedinjenom Kraljevstvu i pojačati rotirajuće postrojbe u baltičkim državama.razmjestiti dodatne snage protuzračne obrane u Njemačkoj i Italiji.

“Putin je narušio mir u Europi. “Sjedinjene Države i njihovi saveznici pojačavaju svoje snage, dokazujući da je NATO potreban više nego ikad”, rekao je Biden uoči summita Saveza u Madridu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je rekao kako saveznici “moraju osigurati da Ukrajina prevlada u ratu’. Na samitu u Madridu saveznici će uputiti Finskoj i Švedskoj pozivnicu da se pridruže NATO-u, nakon čega njihovo pristupanje trebaju ratificirati sve države članice. Riječ je o povijesnoj odluci o primanju dviju zemalja koje su dugo bile neutralne. Finska ima zajedničku granicu s Rusijom od oko 1400 kilometara.

Španjolski premijer Pedro Sanchez koji je domaćin samita NATO-a istaknuo je da Savez šalje snažnu poruku Putinu vezanu uz invaziju na Ukrajinu.

‘Šaljemo snažnu poruku Putinu: nećete pobijediti’, rekao je španjolski premijer. Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je da će Njemačka pomagati Ukrajini dokad to god bude potrebno. ‘Nastavit ćemo pružati pomoć Ukrajini koliko god bude trebalo kako bismo joj omogućili da se sama brani’, rekao je Scholz.

CRODEX.NET

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
PRIZNAJEM.HR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button