Svijet

Prosvjedi u Kanadi zadaju velik udarac vlasti!

Prosvjedi “Konvoja slobode” protiv Covid mjera, u Kanadi zadaju velik udarac vlasti, a i SAD-u, moguće je širenje pokreta i na Europu?

Stanje u Kanadi stvara sve veću nervozu vlastima. U Ontariju je proglašeno izvanredno stanje kao odgovor na dvotjedne prosvjede kamiondžija revoltiranih obaveznim cijepljenjem koje im je nametnula vlada Justina Trudeaua pri prelasku granice, javlja BBC.

Američki dužnosnici pozivaju Kanadu da intervenira

Američki dužnosnici pozvali su kanadsku vladu da iskoristi svoje savezne ovlasti kako bi prekinula blokadu koju su izazvali vozači kamiona u sklopu svojeg prosvjeda pod nazivom “Konvoj slobode” protiv covid ograničenja i obveza cijepljenja.

Američkog predsjednika Joea Bidena redovito se izvještava o prosvjedima koji su pogodili Ottawu i blokadi graničnog prijelaza preko kojeg ide četvrtina američko-kanadske trgovine, prenosi BBC, pa proizvođači automobila i lokalne vlasti traže hitni prekid blokade prijelaza preko mosta Ambassador.

U međuvremenu je sud u Ontariju pokušao onemogućiti prosvjednicima pristup online donacijama. Kamiondžije su prikupile više od osam milijuna dolara putem internetske platforme GiveSendGo, nakon što je prekinuto skupljanje sredstava preko platforme GoFundMe-a zbog navodnog kršenja njihove politike o uznemiravanju.

Pokušaj onemogućavanja donacija prosvjednicima

U priopćenju premijera Ontarija Douga Forda, čiji je ured proveo nalog, stoji da on “obvezuje sve strane koje posjeduju ili kontroliraju ove donacije”, prenosi Jutarnji list.  Međutim, platforma GiveSendGo najavila je da se neće pokoriti toj odluci, poručujući da Kanada nad njima, kao tvrtki sa sjedištem u SAD-u, nema nikakvu jurisdikciju.

U četvrtak su američki ministri domovinske sigurnosti i prometa razgovarali sa svojim kanadskim kolegama “pozivajući ih da iskoriste savezne ovlasti za rješavanje ove situacije na našoj zajedničkoj granici i nudeći punu podršku naših odjela za domovinsku sigurnost i promet”, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

“Uglavnom smo usredotočeni na rješavanje blokade na mostu Ambassador, kao i u drugim ulaznim lukama”, dodao je dužnosnik.

Problemi i za SAD

Most koji povezuje Windsor u Ontariju s Detroitom u Michiganu u SAD-u i dalje je zatvoren za većinu prometa, iako su druge luke i granični prijelazi u blizini otvoreni. Ovaj najveći međunarodni viseći most na svijetu djelomično je zatvoren već četiri dana.

Policija u Windsoru dobiva pomoć policijskih uprava s drugih područja “u svrhu potpore mirnom rješavanju problema”, objavili su u četvrtak navečer.

“Ako prosvjednici ne odu, svejedno će se morati napraviti nekakav napredak. Ako to znači njihovo fizičko uklanjanje, to znači i fizičko uklanjanje, a mi smo spremni to učiniti”, rekao je gradonačelnik Windsora Drew Dilkens za CNN, kako prenosi BBC.

“Iako bi nekome možda moglo biti drago vidjeti prisilno uklanjanje prosvjednika, takva akcija može rasplamsati situaciju i sigurno bi izazvala situaciju da više ljudi dođe pridruži se prosvjedu, a mi ne želimo riskirati dodatni sukob”, dodao je.

SAD poziva kanadske vlasti na intervenciju

Guvernerka Michigana Gretchen Whitmer također je pozvala vlasti da interveniraju. “To utječe na plaće i proizvodne linije. To je neprihvatljivo”, kaže Whitmer.

Kamiondžije već dva tjedna blokiraju granični prijelaz u Couttsu u Alberti, kod američke države Montana.

Prosvjedi su se u četvrtak proširili na treći granični prijelaz između okruga Manitoba i američke savezne države Sjeverna Dakota.

Zatvaranje najprometnijeg međunarodnog kopnenog graničnog prijelaza u Sjevernoj Americi, vitalnog puta opskrbe za proizvođače automobila u Detroitu, zaustavilo je dio proizvodnje automobila, dok se dužnosnici trude ograničiti ekonomsku štetu, prenosi The Guardian.

Toyota zaustavila proizvodnju u 3 tvronice

Toyota, najveći svjetski proizvođač automobila, zaustavila je proizvodnju u tri tvornice u Ontariju, rekavši da se ovoga tjedna tamo neće proizvoditi vozila.

Proizvodnja je zaustavljena i u Fordovoj tvornici motora, dok je Stellantis, vlasnik Chryslera, objavio da je nedostatak dijelova utjecao na proizvodnju u tvornici u Ontariju, javlja BBC.

S druge strane granice, General Motors je priopćio kako je prisiljen ukinuti dvije proizvodne smjene u tvornici u Michiganu, gdje proizvodi sportska terenska vozila.

Bidenov tim traži drugo rješenje dostave

Glavni ekonomski savjetnik Bijele kuće Brian Deese rekao je za MSNBC kako Bidenov tim “radi u stvarnom vremenu na preusmjeravanju tereta – što nije savršeno rješenje – bilo željeznicom ili drugim mostovima ili vodenim putevima”.

Prosvjedi su se pokazali kao izuzetno teški problem za liberalnog premijera Justina Trudeaua, koji se suočava s pozivima, čak i iz vlastite stranke, da udovolji nekim od zahtjeva prosvjednika, uključujući ukidanje savezne obveze cijepljenja za kamiondžije koji prelaze granicu između Kanade i SAD-a.

Privremena čelnica konzervativne oporbe Candice Bergen ranije je pohvalila prosvjednike kao “strastvene, domoljubne i miroljubive”, pozivajući vladu da prekine obvezu cijepljenja.

No, u četvrtak je Bergen ‘promijenila ploču’ pozivajući ih da odu kućama.

Prosvjedi se šire na Europu

Posljednjih dana upućeno je više poziva da se u europskim glavnim gradovima organiziraju ‘konvoji slobode’ u znak prosvjeda protiv mjera za suzbijanje pandemije, po uzoru na prosvjedni pokret u Kanadi.

“Konvoj slobode” koji je tijekom dana išao prema Parizu bit će zabranjen kako bi se “spriječila blokada”, a konvoj će biti zabranjen i u ponedjeljak u Bruxellesu, objavile su u četvrtak francuske i belgijske vlasti.

Organizatori prosvjeda žele izraziti nezadovoljstvo covid-potvrdama koje su u Francuskoj uvedene 24. siječnja. Nekoliko konvoja je još u srijedu krenulo iz Nice na jugoistoku, Bayonnea i Perpignana na jugozapadu, a drugi su krenuli u četvrtak.

I u Parizu?

Svi se planiraju sastati u Parizu u petak navečer, odakle bi se trebali uputiti u Bruxelles na ‘paneropski prosvjed’ u ponedjeljak.

Vlasti u Bruxellesu objavile su da će u ponedjeljak zabraniti ulazak kamiona u okviru ‘konvoja slobode’, kako bi se spriječila potpuna blokada grada. Policija u Bruxellesu se priprema ako ‘paneuropski prosvjedi’ postanu nasilni.

Izvor: crodex.net / narod.hr

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button