Svijet

U Izraelu se razbuktala pandemija. Švedska i Portugal de dopuštaju ulazak Izraelaca u svoje zemlje

Portugal i Švedska zabranjuju ulaz u svoje države iz Izraela, gdje vlada velika pandemija koronavirusa. Izrael je država koja je među prvima u svijetu procijepila većinu građana, a prednjači i u davanju treće doze cjepiva koju je već primilo 2 milijuna Izraelaca.

Pandemijska zaraza koronavirusom poprimila je u Izraelu brojčano veće razmjere nego 2020. kada još nije bilo cjepiva.

Švedska neće dopustiti ulazak Izraelaca u zemlju od ponedjeljka, 6. rujna zbog porasta slučajeva COVID-19 u državi Izrael, piše Jerusalem Post.

Odluka je donesena nakon preporuke Europske unije za vraćanje ograničenja za izraelske turiste, nakon što je EU u utorak uklonila Izrael sa popisa sigurnih putovanja.

Ovom odlukom Švedska je druga zemlja koja je usvojila preporuku Europske unije za uklanjanje Izraela s popisa zelenih zemalja, slijedeći Portugalske korake, koji su u srijedu zabranili Izraelce.

Samo će Izraelci s hitnim potrebama i posebnim dopuštenjem moći ući u skandinavsku zemlju. Švedska je također pokrenula zabranu ulaska građanima iz SAD -a, Kosova, Libanona, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Broj zaraženih u Izraelu vrtoglavo raste i dosegnuo je pandemijske razmjere veće nego 2020. godine kada još nije bilo cjepiva. Već nekoliko dana prelazi 10.000 zaraženih osoba, a na dan 1. rujna bio veći od 20.000 osoba – prema relevantnoj statistici worldmeterscorona.info što možete pogledati ovdje

Prema podatcima Our World in Data, u Izraelu je do 2. rujna 2021. barem jednom dozom cijepljeno nešto više od 68 posto stanovništva, tj. nešto više od dvije trećine populacije.

Iako Izrael trenutno bilježi rekordne brojke novozaraženih, broj umrlih i hospitaliziranih je znatno manji. Krajem kolovoza i početkom rujna 2021. bilježi se oko 25 smrtnih slučajeva dnevno.

U Izraelu je vrhunac epidemije bio u siječnju 2021., kada se dnevni broj novozaraženih približavao brojci od 9000. Tada je dnevno Izraelu umiralo oko 60 ljudi.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button