Svijet

Putin zaprijetio Ukrajini: Ajmo vidjeti kako će završiti njihova protuofenziva

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je sa smiješkom odbacio munjevitu ukrajinsku protuofenzivu i upozorio da će Rusija snažnije odgovoriti ako njezini vojnici budu pod daljnjim pritiskom.

Nakon konferencije Šangajske organizacije za suradnju u uzbekistanskom gradu Samarkandu, Putin je invaziju na Ukrajinu nazvao nužnim korakom za sprječavanje, kako je rekao, zavjere zapada da slomi Rusiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin slijeće u drevni grad Puta svile, Samarkand, gdje će se pridružiti kineskom Xi Jinpingu i drugim azijskim čelnicima na regionalnoj konferenciji koja se promovira kao izazov zapadnom globalnom utjecaju.

Moskva se ne žuri u Ukrajini i njezini ciljevi se ne mijenjaju. “Vlasti u Kijevu objavile su da su pokrenule i da provode aktivnu protuofenzivnu operaciju. Ajmo vidjeti kako će se to razvijati, kako će završiti”, rekao je Putin sa smiješkom, prenosi N1.

To je bila njegova prva izjava nakon što su ruske snage pobjegle iz regije Harkiva na sjeveroistoku Ukrajine prije tjedan dana, što je izazvalo neuobičajeno oštre javne kritike ruskih vojnih komentatora.

Rusija je uzvratila napadom na ukrajinsku infrastrukturu, uključujući branu i opskrbu električnom energijom, a Putin je upozorio da bi se ti napadi mogli pogoršati.

“Ruske oružane snage nedavno su zadale nekoliko osjetljivih udaraca. Pretpostavimo da su upozorenje. Ako se situacija nastavi ovako razvijati, onda će odgovor biti ozbiljniji”, rekao je Putin / Foto: snimka zaslona YouTube.

Putin je rekao i da Rusija postupno preuzima kontrolu nad novim područjima Ukrajine.

“Plan nije podložan prilagodbi”, rekao je ruski predsjednik na pitanje treba li izmijeniti, kako je naziva, “specijalnu vojnu operaciju”.

“Glavni stožer jednu stvar smatra važnom, drugu sekundarnom, ali glavna zadaća ostaje nepromijenjena i ona se provodi”, rekao je Putin. “Glavni cilj je oslobađanje cijelog teritorija Donbasa”.

O Energetici i plinu

Putin poriče da Rusija ima ikakve veze s europskom energetskom krizom i kaže da bi Europska unija, ako želi više plina, trebala ukinuti sankcije koje sprječavaju otvaranje plinovoda Sjeverni tok 2.

Okrivio je “zelenu agendu” za energetsku krizu i inzistirao na tome da će Rusija ispuniti svoje energetske obveze.

“Ako imate želju, ako vam je tako teško, samo ukinite sankcije Sjevernom toku 2, što je 55 milijardi kubičnih metara plina godišnje, samo pritisnite gumb i sve će krenuti”, rekao je Putin.

Sjeverni tok 2 izgrađen je prije godinu dana, ali ga je Njemačka odlučila stopirati samo nekoliko dana prije nego što je Rusija poslala svoje vojnike u Ukrajinu 24. veljače.

Cijene plina u Europi više su se nego udvostručile od početka godine zbog manjih isporuka iz Rusije.

#Ukrajinske snage nastavljaju #protuofenzivne operacije u istočnoj Ukrajini, sve više pritiskajući #ruske položaje i logističke pravce u istočnom #Harkivu, sjevernom #Luhansku i istočnom #Donjecku. Navodi Institut za proučavanje rata sa sjedištem u Washingtonu, SAD, osnovan 2007.g. koji je organizacija koja se bavi istraživanjem politika usredotočenih na nacionalnu sigurnost SAD-a

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
https://hr.n1info.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button