Domovina

IX. izborna jedinica: Mogu li Bulj, Biloglav i Glasnović potopiti HDZ?

Devetu izbornu jedinicu, koja je tema ovog članka, kolokvijalno se naziva i dalmatinskom (kao i desetu). Razlog, naravno, leži u geografskom području Dalmacije na kojem se ova izborna jedinica prostire. U ovoj izbornoj jedinici tradicionalno su domoljubne stranke bile korak ili dva ispred lijevih, a hoće li tako biti i na ovim izborima – saznat ćemo 17. travnja.

Deveta izborna jedinica obuhvaća područja triju dalmatinskih županija. Cijela Šibensko-kninska županija, središnji i južni dio Zadarske županije te sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske županije kao i pripadajući birači glasat će na biračkim mjestima devete izborne jedinice. Od većih gradskih središta ovdje se ubrajaju: Zadar, Šibenik, Kaštela, Knin, Solin, Sinj, Benkovac…

Za naklonost birača u ovoj izbornoj jedinicu natječu se kandidati i kandidatkinje, njih čak 252, na 18 izbornih lista. To je ujedno i najveći broj lista kada se u obzir uzmu sve izborne jedinice.

Devetu izbornu jedinicu kao polje svoje političke borbe izabrao je pozamašan broj poznatih političara. Tu su Ivan Malenica, Miro Bulj, Željko Glasnović, Sabina Glasovac, Franko Vidović…

Listu nacionalno najjače lijeve opcije, SDP-ove koalicije “Rijeke pravde” vodi saborska zastupnica Sabina Glasovac, a od poznatijih imena tu je tek Branko Grčić. Stranka Možemo svoja je ”najjača” imena koncentrirala na “kontinentalne” izborne jedinice u kojima ima i najviše šanse za osvajanje mandata. Ne iznenađuje zato da je njihova lista u ovog jedinci poprilično “tanka”, a prva će na listi biti na državnoj razini nepoznata kandidatkinja – Maja Šintić. Za razliku od Možemo, Socijaldemokrati su isturili jednog od svojih najprepoznatljivijih članova – Franka Vidovića.

Desno od centra u ovoj je izbornoj jedinici velika gužva. Na listi HDZ-ove koalicije prvi je ministar pravosuđa Ivan Malenica, a slijede ga Šime Erlić i Ante Sanader. Na HDZ-ovoj listi je i HDZ-ov žetončić Hrvoje Zekanović koji danas predstavlja Hrvatsku demokršćansku stranku. Područje devete izborne jedinice jedna je od utvrdi Mosta, a najzaslužniji za takav njihov status je sinjski gradonačelnik Miro Bulj. On će s prvog mjesta na izbornoj listi zasigurno podnijeti najveći teret njihove kampanje. Domovinski pokret predvodi Damir Biloglav, a na trećem je mjestu poznati hrvatski branitelj srpske nacionalnosti Predrag Mišić. Mandatu se u ovoj dalmatinskoj izbornoj jedinci zasigurno nadaju i u koaliciji “Za Domovinu”. Njihova lista sastavljena od jakih pojedinaca poput Željka Glasnovića i Marka Skeje daje im za pravo nadati se da će u tom naumu i uspjeti.

Za glasove birača centra ovdje će se, prije svih, boriti dvije zanimljive opcije. To su Akcija za promjene Šibensko-kninskog župana Marka Jelića i nezavisna lista Ričard popularnog Enia Meštrovića koju u ovoj izbornoj jedinici predstavlja Marin Pijaca.

Rezultati 2020.

HDZ je na prošlim parlamentarnim izborima premoćno pobijedio u devetoj izbornoj jedinici. Osvojili su 47,46% što im je donijelo 8 mandata. SDP-ova koalicija, očekivano, bila je druga sa 17,19% i 3 mandata. Po jedno saborsko mjesto još su osvajali DP s 11,91% i Most s 10,05%.

Izvor:narod.hr

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button