Magazin

Izrael: novi sustav elektroničkog ometanja

Novi sustav elektroničkog ometanja može u isto vrijeme poremetiti komunikaciju i navigaciju neprijateljskih zrakoplova, brodova i projektila.

Za pobjedu u ratovima budućnosti države neće trebati imati samo najjače oružje, već i najbolju tehnologiju, tehnološke stručnjake i hakere. Vojske se moraju oslanjati na (neometanu i sigurnu) komunikaciju i navigaciju, bez kojih je danas jako teško ili nemoguće zamisliti izvršavanje borbenih ili nekakvih špijunskih misija. U slučajevima u kojima bi se neprijateljskim vojskama onemogućila takva komunikacija i navigacija, borbe bi mogle biti izgubljene i prije nego što se ispali prvi metak.

Primjer takve tehnologije, koja bi mogla biti odlučujuća u sukobima tijekom sljedećih godina, predstavila je izraelska kompanija Israel Aerospace Industries (IAI) i nazvana je Scorpius, prenosi zimo.dnevnik.hr.

sustav elektroničkog ometanja
Scorpius (Foto: IAI)

Riječ je o sustavu za elektroničko ratovanje i ometanje signala koji je, kako su naglasili iz IAI-a, prvi sustav na svijetu koji u isto vrijeme može ciljati više prijetnji na velikim udaljenostima. On se može postaviti na vozila koja se kreću zemljom, na brodove, pa čak i na letjelice, kako bi se zaista mogle eliminirati sve prijetnje i poremetiti radarski i komunikacijski sustav neprijateljskih zrakoplova, brodova, projektila itd.

Scorpius je poseban i specifičan po korištenju posebne tehnologije radarske osjetljivosti i snage prijenosa signala, koja je naprednija i moćnija u odnosu na dosadašnja rješenja. Zahvaljujući tome, Scorpius u isto vrijeme i na velikim udaljenostima može onemogućiti komunikaciju i navigaciju različitih prijetnji, odnosno ometanjem signala projektila može ih spriječiti u pogađanju cilja.

Adi Dulberg, generalni menadžer IAI-jeva obavještajnog odjela rekao je kako “zaštita vlastite elektromagnetske domene” ima ključnu ulogu u modernom ratovanju, kao što je vrlo važno i da se neprijatelju onemogući i onesposobi korištenje njihovih komunikacija.

Više o samoj tehnologiji pročitajte ovdje.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button