DomovinaZanimljivosti

Unosan biznis: Odlukom HZJZ-a PCR testove svaki dan ćemo plaćati milijune kuna?

Prema uputama, zdravstveni djelatnici i djelatnici u drugim ustanovama koji dolaze u kontakt s osjetljivim pojedincima ili skupinama koje ne podliježu karanteni moraju se testirati PCR testom odmah nakon bliskog kontakta s oboljelom osobom, 7. dana nakon kontakta i 14. dan nakon kontakta, bez obzira na cjepni status i preboljenje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je nove preporuke u kojima se, između ostalog, navodi da se trajanje karantene skraćuje s 14 na 10 dana.

Jedna promjena odnosi se i na učenike. HZJZ je pravda većim udjelom novozaraženih u dobi od 10 do 19 godina

Unosan biznis: Odlukom HZJZ-a PCR testove svaki dan ćemo plaćati milijune kuna?
crodex.net

“Uzimajući u obzir da je od drugog tjedna školske godine zabilježen veći udio novozaraženih u dobi 10-19 godina od uobičajenog, svaki učenik koji je izostao iz škole zbog bolesti pa i kada se primarno ne sumnja na covid-19 (kod sumnje na običnu prehladu i običnu virozu, sumnje na alergiju, gastrointestinalne smetnje, upala uha ili bol u uhu, upala sinusa, bol u trbuhu, grlobolja, glavobolja, umor, pospanost, loše osjećanje, tek blago povišena tjelesna temperatura i sl.) treba se testirati te se može vratiti u školu nakon zaprimanja negativnog nalaza ili nakon preboljenja covid-19 što je najranije 10 dana od početka bolesti”, stoji u uputama.

Na ovu odluku reagirao je i Gordan Lauc.

“Čitajući upute čovjek bi pomislio da je na tu uputu “malčice” utjecala činjenica da je HZJZ u 2020. godini ostvarilo 100 milijuna kuna viška prihoda na PCR testovima, od čega 60 milijuna nisu uspjeli potrošiti čak niti rebalansom. Kako smo u 2021. PUNO VIŠE testirali no u 2020., sve se bojim kako će to izgledati ove godine… Fascinira da u samoj odluci doslovno kažu da je to PCR testiranje zapravo potpuno nepotrebno, jer je antigenski test dovoljan za „postupanje“, a PCR je samo iz “administrativnih” razloga…

I na temelju te njihove odluke bismo sada svi mi za PCR testove (u značajnoj mjeri i baš njima koji su tu odluku donijeli) svaki dan trebali plaćati cca 10 do 15 milijuna kuna…Doslovno sam ostao bez teksta i ne uspijevam u riječi pretočiti što mislim o tome… Najgore od svega je što trenutni sustav odlučivanja u državi ovakve arbitrarne odluke omogućava i čini ih obvezujući”, ističe Lauc.

Isto tako donosimo i grafički prikaz statusa epidemije koji je na društvenim mrežama objavio Nenad Bakić.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button