Gospodarstvo

Presjek tržišta poluvodiča: proizvođači i primjena

Poluvodiči su bitna komponenta mikročipova koji pokreću gotovo svaki moderni elektronički uređaj. Kako objekti oko nas postaju “pametniji” i potražnja za elektronikom raste diljem svijeta, potražnja za poluvodičima nastavit će vrtoglavo rasti. Pa, koje tvrtke trenutno proizvode ove komponente, i gdje su smještene?

poluvodič
Slika: Gdje se sve koriste poluvodiči u krajnjim proizvodima / Foto: izvor i snimka zaslona

Poluvodičke tvrtke specijalizirane su i za proizvodnju čipova. Proizvođači čipova — tvrtke koje dizajniraju svoje čipove i opskrbljuju hardver, ali nemaju pogone za proizvodnju — tu proizvodnju čipova su većinom izmjestile prvenstveno u Aziji. Tajvan, Kina i Južna Koreja zajedno čine oko 87% globalne proizvodnje poluvodiča.

Slika: Najveći svjetski proizvođači poluvodiča, po tržišnom udjelu i sjedištu / Foto: snimka zaslona VisualCapitalist

TSMC, skraćeno od Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, daleko je najveći svjetski proizvođač čipova. Također je i šesta najvrjednija tvrtka na svijetu s tržišnom kapitalizacijom od preko 600 milijardi dolara i isporučuje čipove poput Applea, Intela i Nvidije.

TSMC i Samsung jedine su tvrtke sposobne proizvesti današnje najnaprednije 5-nanometarske čipove koji idu u iPhone. Međutim, tajvanska tvrtka je korak ispred i sprema se proizvoditi svoje 3-nanometarske čipove u 2022., nudeći svojim kupcima najnapredniju tehnologiju.

Ostale tvrtke na popisu uključuju najvećeg kineskog proizvođača čipova SMIC, jednu od 60 kineskih tvrtki koje su SAD stavile na crnu listu u 2020.g. Promatrano po državama, Tajvan čini 63% globalnog tržišta proizvodnje poluvodiča, a slijedi ga Južna Koreja s 18%. U obje zemlje većina tržišnog udjela pripada jednoj tvrtki.

Slika: presjek različitih primjena poluvodiča prema tržišnim udjelima i podacima za 2019.g.. Najveći tržišni udjel primjene poluvodiča je u krajnjim proizvodima kako slijedi: pametni telefoni (25,3%); osobna računala (20,5%), serveri, podatkovna središta i skladišta (14,6%), industrijska elektronika (11,7%), potrošačka elektronika (10,0%), autoindustrija (9,8%), infrastruktura (8,1%) / Foto: izvor i snimka zaslona

Nedostatak poluvodiča u 2021

S usvajanjem 5G uređaja i drugih novih tehnologija, potražnja za čipovima nastavlja rasti.

Dok su zatvaranja uzrokovana pandemijom ometala opskrbu, potražnja za čipovima nastavila je rasti s ponovno otvaranjem gospodarstava. Rezultirajući nedostatak čipova je potresao nekoliko industrija s produljenim rokovima isporuke, a jaz između trenutka kada je poluvodič naručen i kada je isporučen rekordno je visok i trenutno iznosi 22 tjedna (što je dulje od 5 mjeseci).

Nedostatak čipova na tržištu dobar je za proizvođače poluvodiča, ali svi ostali proizvođači u lancu proizvodnje, do konačnog proizvoda, su u nezavidnim okolnostima.

Globalni proizvođači automobila trebali bi proizvesti 7,7 milijuna automobila manje u 2021., što znači 210 milijardi dolara manje njihovih prihoda.

Potrošačka elektronika također je zadobila udarac, s nedostatkom popularnih proizvoda poput igraće konzole Playstation 5.

Za izgradnju novih tvornica čipova potrebne su godine, uz milijarde dolara ulaganja. S obzirom da mnogi analitičari očekuju da će manjak potrajati do 2023., bit će zanimljivo vidjeti kako će proizvođači čipova odgovoriti, pogotovo ako potražnja nastavi rasti.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
visualcapitalist.comvisualcapitalist.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button