Magazin

Koje tvrtke imaju najviše odobrenih patenata u 2021?

Tvrtke diljem svijeta ulažu milijarde u istraživanje i razvoj. Kako bi zaštitile ta ulaganja, tvrtke podnose zahtjeve za odobrenje patenata. Stoga se broj korisnih patenata koje tvrtka dodjeljuje može smatrati grubom mjerom njezine razine inovativnosti.

Svake godine, Patent 300 List identificira najinovativnije američke tvrtke u području intelektualnog vlasništva analizom patenata koje je dodijelio Ured za patente i žigove Sjedinjenih Država (USPTO). U 2021. USPTO je dodijelio ukupno 327 798 korisnih patenata, što je 7% manje u odnosu na prethodnu godinu, prenosi visualcapitalist.com.

Pogledajmo koje su tvrtke generirale najviše patenata u 2021.g.?

Slika: Popis prvih 10 tvrtki sa najvećim brojem odobrenih patenata u 2021.g. sa promjenom u odnosu na prethodnu godinu. Foto: snimka zaslona, izvor VP.com

IBM je 29 uzastopnih godina predvodio američke tvrtke po broju patenata primljenih godišnje. U 2021. godini tvrtka je primila 8.540 patenata, što je pad od 9% u odnosu na prethodnu godinu.

IBM-ove inovacije usmjerene su na rješavanje velikih globalnih izazova i pokrivaju područja kao što su održivi rast, klimatske promjene i sprječavanje budućih pandemija, kao i inicijative koje omogućuju sigurnost hrane i energije. Cilj im je riješiti te probleme kroz mješavinu računalstva visokih performansi, umjetne inteligencije (AI) i kvantnog računanja.

Jedna od IBM-ovih najznačajnijih inovacija u 2021. bio je njihov novi kvantni procesor nazvan Eagle, koji je razbio barijeru od 100 kubita i uveo kvantno računalstvo u novu eru. Ovaj procesor ima sposobnost rješavanja problema koje klasična računala ne mogu, dajući mu potencijal ostvarivanja koristi u stvarnom svijetu i različitim područjima, od obnovljive energije do financiranja i više.

Samsung: bliski drugi inovator

Samsung Electronics jedan je od najvećih inovatora u posljednjem desetljeću. U 2021. tvrtka je ostvarila 8.517 patenata koje je odobrio USPTO, što je blizu IBM-a.

Inovacije tvrtke koje su osvojile patente odvijaju se u nekoliko područja, uključujući virtualnu i proširenu stvarnost (VR/AR), umjetnu inteligenciju i strojno učenje (AI/ML), 5G tehnologije i autonomnu vožnju.

Tehnološki sektor dominira u komunalnim patentima

Nije iznenađujuće da od 25 najvećih tvrtki s najviše patenata odobrenih 2021., njih 16 pripada tehnološkom sektoru. Međutim, korisni patenti nisu ograničeni samo na tehnološke tvrtke.

Naime, tvrtke iz svih sektora svake godine prijavljuju patente. Patenti su velika prednost za tvrtke jer im daju ekskluzivna komercijalna prava za svoje izume i štite ih od konkurencije. To je jedan od glavnih razloga zašto vidimo kako tvrtke svake godine dobivaju tisuće novih patenata.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
visualcapitalis.comharrityllp.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button