Svijet

Poljska od Njemačke traži ratnu odštetu. A Hrvatska od Srbije?

Poljska je procijenila da joj ratna šteta od nacističke agresije iznosi oko 1,32 bilijuna dolara. Službeno će zatražiti i reparacije od Njemačke, rekao je u četvrtak čelnik najveće poljske stranke. 

Nova procjena viša je od 850 milijardi dolara, koliko je iznosila ona koju je 2019. iznio zastupnik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS). 

PiS ponavlja pozive za reparacijama otkad je 2015. preuzeo vlast, no Varšava to još nije službeno učinila. 

„Do ovoga iznosa došlo se konzervativnom metodom, pa se može povećati“, rekao je Jaroslaw Kaczynski, čelnik stranke. 

Neprijateljski stav prema Njemačkoj, koji PiS često koristi za mobilizaciju svojih birača, pogoršao je odnose između Varšave i Berlina. Dodatno su se zaoštrili nakon ruskog napada na Ukrajinu. Jer Poljskoj smeta ovisnost Njemačke o ruskom plinu i sporost u slanju pomoći Kijevu. 

Oko šest milijuna Poljaka, uključujući tri milijuna Židova, ubijeno je tijekom Drugog svjetskog rata u toj državi. A Varšava je u potpunosti uništena nakon ustanka 1944. u kojem je živote izgubilo 200 tisuća civila. 

Kaczynski je u razgovoru za njemački Bild iz 2020. rekao kako bi Poljska trebala tražiti reparacije i od Moskve. Moskva je 1939 s Berlinom dogovorila podjelu Poljske u sklopu sporazuma Molotov-Ribbentrop, što je 1993. otkrio bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin. 

Kaczynski je u tom razgovoru rekao kako bi Rusija trebala platiti odštetu. No da je ona neusporediva s Njemačkom koja je demokratska i u njoj „vrijede zakon i moral“, što se ne može reći za autokratsku Rusiju. 

„Ne mislim da će naša generacija ikada vidjeti da se Moskva suočava sa svojom odgovornošću“, kazao je tada.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button