Svijet

Poljska zaprijetila izlaskom iz EU – Ako se stvari ovako nastave, morat ćemo tražiti radikalna rješenja!

Službena Varšava poslala upozorenje čelništvu EU o izlasku te zemlje iz za jedinice europskih država nakon što je Poljska dobila upute iz Bruxellesa o nužnosti provede reforme pravosuđa po pravilima Europske unije ili će, u suprotnom, plaćati velike novčane kazne na dnevnoj bazi.

„Ako se stvari ovako nastave, morat ćemo tražiti radikalna rješenja. Britanci su pokazali da im diktatura briselske birokracije nije prikladna, okrenuli su se i otišli.”, rekao je Terletsky.

I u Mađarskoj je nedavno u javnosti pokrenuto pitanje mogućnosti izlaska te zemlje iz Europske unije. Podsjetimo se, Hrvatska je ušla u Europsku uniju samo zbog prethodno promijenjenog referendumskog zakona, jer je samo 29,7% posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj glasovalo za ulazak. Stari zakon, promijenjen prije referenduma zahtijevao je 50% od ukupnog broja birača, a to bi teško ikada bilo ostvarivo.

O tome piše britanski medij Daily Mail

U odgovoru na zahtjev Europske komisije, vođa parlamentarnog kluba zastupnika poljske konzervativne vladajuće stranke “Pravo i pravda” Ryszard Terletsky izjavio je kako će se Poljska “morati suočiti s EU-om i tražiti radikalna rješenja”. Jedno od njih je slijediti primjer Velike Britanije (Brexit) koja je napustila zajednicu, piše geopolitika.news

Govoreći na poljskom gospodarskom forumu, Terletskiy je kazao da bi ta stranka voljela ostati u EU-u i zadržati suradnju, ali da EU “mora biti prihvatljiva za nas”.

„Ako se stvari ovako nastave, morat ćemo tražiti radikalna rješenja. Britanci su pokazali da im diktatura briselske birokracije nije prikladna, okrenuli su se i otišli.”, rekao je Terletsky.

Prethodno se Europska komisija obratila Sudu EU za izricanje kazni Poljskoj u iznosu od milijun eura dnevno zbog njezine reforme pravosuđa i formiranja sudskog Disciplinskog vijeća. Prema Bruxellesu, ta praksa podriva neovisnost sudstva, povećava nadzor vladajuće stranke nad sudovima i krši zakone EU. EU zahtijeva da se ova reforma povuče i prestane radom spomenute sudske komore.

Zanimljivo je kako su povjerenici EU predložili i uskraćivanje sredstava za oporavak zemlje od koronavirusa (36 milijardi eura) dok Poljska ne provede reformu pravosuđa po EU pravilima.

Usprkos obećanju Varšave o raspuštanju spomenutog sudskog tijela u idućim mjesecima, EU je objavila kako Poljska “nije poduzela sve potrebne mjere”.

Prema navodima britanskog medija, kao odgovor na upozorenje Terletskog, poljska oporba, poglavito bivši predsjednik Europskog vijeća i dugogodišnji činovnik i zastupnik u Bruxellesu Donald Tusk, optužio je vladajuću stranku za ugrožavanje članstva Poljske u EU.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button