Svijet

EU će kazniti sve one koji šire lažne vijesti!

Izvršna vlast EU-a predložit će novi mehanizam za kažnjavanje dezinformacija diljem svijeta, izjavio je u utorak visoki predstavnik za vanjsku politiku Josep Borrell, kako je rekao, zbog laži koje su namjerno širili ruski državni mediji.

Borrell je u Europskom parlamentu rekao da bi Europska unija trebala moći zamrznuti imovinu i zabraniti putovanja onih koji se smatraju odgovornima, kako bi se istaknule takve zlouporabe informacija kojima se manipulira i dovodi u zabludu.

“Predložit ću novi mehanizam koji će nam omogućiti da sankcioniramo te zlonamjerne aktere dezinformacija”, rekao je Borrell, dodajući da ne pokušava definirati što je istina, a što laž u vijestima, već zaštititi društvo od manipulacije.

Izdvojio je rusku državnu televizijsku mrežu Russia Today i novinsku agenciju Sputnik kao primjere “instrumenata za guranje ove priče za manipuliranje i zavođenje” Rusa zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Borrell je rekao da Moskva ne bombardira samo kuće i infrastrukturu u Ukrajini, već cilja i Ruse lažnim vijestima i dezinformacijama. “Bombardiraju svoje umove”, rekao je.

Ursula von der Leyen najavila zabranu medija koje šire lažne vijesti

Prijedlog dolazi nakon što je predsjednica Europske komisije Ursula von Der Leyen rekla da će 27-članica Europske unije zabraniti kanale koji su širili lažne vijesti o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Borrell nije dao više detalja o vremenskom roku kada bi se trebalo sve skupa implementirati.

Članice Europske unije bi se morale dogovoriti, izraditi pravne akte i usuglasiti se o imenima onih koje će ciljati.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button