Svijet

Bruxelles u šoku nakon odluke poljskog Ustavnog suda kojom se poriče prvenstvo EU prava

Bruxelles je u šoku nakon odluke poljskog Ustavnog suda, koji je priznao vrhovnost poljskog ustava nad međunarodnim pravom, uključujući ugovore Europske unije. Društvene mreže prepune su ljutih komentara dužnosnika EU, zastupnika Europarlamenta i analitičara. Evo nekih od njih, a prenosi ih medij geopolitikanews:

default
Je li to Varšava upravo objavila svoj odlazak iz EU-a, pita se Deutsche Welle

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli:

“Primat prava EU mora biti nepobitan. Svatko tko prekrši ovo načelo ugrožava jedno od temeljnih načela EU. Pozivamo Europsku komisiju na poduzmanje potrebnih mjera. ”

Jeroen Lenaers, pravni zastupnik Europske pučke stranke u Europskom parlamentu:

“Teško je povjerovati da vlada PiSa (Pravo i pravda – poljska vladajuća stranka, op.GN.) tvrdi da ne želi napustiti EU. Djeluje potpuno suprotnim. … Proglasivši kako su ugovori EU nespojivi s poljskim pravom, Ustavni sud postavio je zemlju na put Polexita. Države EU ne bi trebale biti besposlene! “

Zastupnik europskih socijalista Jens Geyer:

“Ako pravna zajednica u EU više ne postoji, trebala bi se sama raspustiti. Za Poljsku sada postoje dvije mogućnosti. Ili će poljski ustav biti usklađen s europskim zakonodavstvom, ili će Poljska morati napustiti EU.”

Euro-zastupnica iz Njemačke (Zeleni) Teresa Reintke:

“Vlade EU ne bi trebale više mirovati jer poljska vlada pokušava promijeniti pravila demokracije!”

Profesor javnog prava EU Laurent Pech iz Londona:

“Pred nama je Polexit pravnog poretka. I također kraj povjerenja u europsko pravo. Poljska želi stvoriti pravosudni sustav u sovjetskom stilu kako bi se autokracija nesmetano razvijala.”

TG kanal Europa WTF sažima slijedeće:

“Ovo je odlučujući trenutak za cijelu europsku zajednicu. Ako se sada pitanje s Poljskom radikalno ne riješi (bilo izlaskom zemlje iz EU, bilo povratkom Varšave na direktivu EU) i Bruxelles proguta akcije Poljaka, tada će takav presedan dovesti do domino efekta, poglavito u istočnoj Europi, gdje je, primjerice, Mađarska također stavila svoje vizire na put većeg suvereniteta. U konačnici, to bi moglo dovesti do raspada cijelog bloka.”

Je li to Varšava upravo objavila svoj odlazak iz EU-a?

Još od ljeta su u Bruxellesu očekivali odluku poljskog Ustavnog suda – i pribojavali se te odluke. Ipak, presuda donijeta u četvrtak (7.10.), prema kojoj ugovorno pravo EU-a nije u skladu s poljskim Ustavom, izazvala je ogorčenje u europskim institucijama i praktično svim taborima Europskog parlamenta (EP). Jer, odluka suda praktički se shvaća kao početak Polexita, to jest puta bez povratka prema napuštanju EU-a, prenosi DW.

Ustavni sud u Varšavi proglasio je neustavnima pojedine dijelove europskog prava. Tu se prije svega misli na pravo EU-a da intervenira zbog ugroženosti pravne države u svojim članicama, što je slučaj s Poljskom. To što je Varšava potpisala europske ugovore ne znači da je predala svoj pravni suverenitet u ruke EU-a, zaključio je sud.

poljskog Ustavnog suda
presuda donijeta u četvrtak (7.10.), prema kojoj ugovorno pravo EU-a nije u skladu s poljskim Ustavom

Poljska uskoro bez novaca i prava glasa?

Europska komisija, koja je na potezu kao čuvarica ugovora EU-a, priopćila je da presuda, koja je za sada proglašena samo usmeno, sugerira probleme u nadređenosti europskog prava kao i autoritetu Europskog suda u Luksemburgu.

Komisija „neće oklijevati upotrijebiti opcije iz europskih ugovora“, najavio je nadležni povjerenik Didier Reynders. To bi moglo značiti da će konačno biti ubrzan postupak na temelju članka 7. Ugovora EU-a, koji se protiv Poljske razvlači godinama. Ukoliko se utvrdi teška povreda pravne države, taj postupak može rezultirati i oduzimanjem glasa Varšavi u okviru Unije.

Kako se čuje u Bruxellesu, do sada se svim silama izbjegavao otvoreni politički okršaj. No sada se više nema kud, jer je poruka poljskog Ustavnog suda dočekana kao objava rata. Poljska je odavno na meti kritika zbog spornih zakona, posebno jer vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) kontrolira pravosuđe.

Izvori:

-https://www.dw.com/hr/je-li-to-var%C5%A1ava-upravo-objavila-svoj-odlazak-iz-eu-a/a-59445911

-https://www.geopolitika.news/vijesti/bruxelles-se-trese-nakon-sokantne-odluke-poljskog-ustavnog-suda-o-primatu-poljskih-zakona-nad-europskim/

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button