Svijet

Twitter, Google i Meta najavili oštriju borbu protiv lažnih vijesti (ili slobode govora i izražavanja?)

Meta, Google, Twitter i Microsoft dogovorili su se u četvrtak da će poduzeti čvršći stav protiv dezinformacija prema novom nadopunjenom EU kodeksu koji bi ih mogao teško kazniti ako to ne učine navodi se u priopćenju za tisak Europske komisije.

– Više od 30 potpisnika, uključujući i tijela za reklamiranje obvezala su se na ažurirani Kodeks o suzbijanju dezinformiranja, odnosno lažnih vijesti, rekla je Europska komisija.

Potpisnici su se složili da će činiti više da se bore protiv manipuliranih videozapisa, lažnih računa i političkog reklamiranja, dok nepoštivanje može tvrtkama donijeti kazne u visini i do 6 posto globalnog prometa, rekao je EU dužnosnik prošli tjedan.

Slika: Bez prvog amandmana na Ustav SAD-a ovaj povijesni govor (I Have a Dream: Imam san, Martina Luthera Kinga) se nikada ne bi ni dogodio. Naime, sloboda govora jamči svakom Amerikancu glas. Bez obzira je li se radi o pravu na oružje ili pravima homoseksualaca ili pravo na izbor ili pravo na život, naši pozivi na promjenu OVISE o našoj slobodi govora! Upravo zbog slobode govora smo slobodni razmijenjivati naše snove. (izvor: the.fire.org.) 
Prvi američki amandman jamči slobode u pogledu vjere, govora i izražavanja, okupljanja i prava na peticiju. Njime se zabranjuje Kongresu usvajanje zakona koji bi ograničili ova polja društvenog života pojedinca i društva!

Tvrtke, među kojima su TikTok i Amazonova sportska streaming platforma Twitch, imaju šest mjeseci da se usuglase sa svojim obećanjima te će morati predstaviti izvješće o napretku na početku 2023. godine.

– Novi kodeks je dokaz da je Europa naučila svoje lekcije i da više nismo naivni, rekla je potpredsjednica Komisije Vera Jurkova na konferenciji za medije.

Rekla je da su ruska invazija Ukrajine, pandemija covida i britansko povlačenje iz EU ubrzali nastojanje Europske unije u suzbijanju lažnih vijesti.

– Sankcije bi mogle uključiti i zabranu tvrtki, rekao je Thierry Breton, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište.

– Ako postoji neprestano kršenje pravila, možemo također razmotriti njihov pristup našem prostoru informiranja, rekao je na konferenciji za medije.

Kritičari poput Udruženja komercijalne televizije i usluga videa na zahtjev u Europi (ACT) rekli su da postoje veliki propusti u revidiranom Kodeksu za borbu protiv lažnih vijesti.

– Izmjene ne nude konkretne obveze za ograničavanjem ‘nedopuštenog manipulativnog ponašanja. Obveze ne idu dalje od generalizacije da se slijedi zakon koji je očigledan i ne zahtijeva Kodeks, rečeno je.

Izvor: otvoreno.hr

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
otvoreno.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button