Domovina

Milanović : “BiH mora ući u EU kao država u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da Bosna i Hercegovina mora ući u Europsku uniju s Hrvatima kao konstitutivnim i ravnopravnim narodom i da je za Hrvatsku i susjednu zemlju opasno što se “u pregovore ulazi s jasnom namjerom europske birokracije da od BiH stvori tzv. građansku državu”, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednika RH.

Iako pozdravlja najavljeno otvaranje pregovora susjedne zemlje s Unijom jer vidi to kao “strateški, nacionalni i sigurnosni interes Hrvatske”, Milanović upozorava da Hrvatima još nije ostvareno pravo da sami biraju svog člana Predsjedništva BiH i da budu legitimno predstavljeni u svim tijelima vlastima u BiH.

“Štoviše, u pregovore se ulazi s jasnom namjerom europske birokracije da od BiH stvori tzv. građansku državu u kojoj će se o pravima konstitutivnih naroda voditi računa još manje nego danas. Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno, pogotovo jer je za očekivati da će se tijekom pregovaračkog procesa od vlasti u BiH tražiti dodatni ustupci i kompromisi”, upozorava se u priopćenju.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović smatra da “BiH mora ući u EU kao država u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod koji će sam birati svoje predstavnike u tijelima vlasti, uključujući i člana Predsjedništva BiH. A Hrvatska kao punopravna članica EU mora iskoristiti sve instrumente – kao što to čine druge države članice kada štite svoje interese – da Hrvatima u BiH osigura takav status i zaštiti ne samo njih, nego i strateške nacionalne interese Hrvatske”.prenosi dnevnik.ba

CRODEX.NET

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button