Crna kronikaSvijet

Plan je jasan. Više nema dvojbe. Htio ne htio moraš se cijepiti?

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu je rekla da je plan Europske unije skora rasprava je li potrebno uvesti obvezno cijepljenje a sve kako bi se stalo na kraj rastu broja oboljelih od covida-19 i širenja omikron varijante koronavirusa, piše Bloomberg.

“Mislim da je razumljivo i prikladno da se sada povede ta rasprava – kako možemo potaknuti i potencijalno razmisliti o obveznom cijepljenju unutar Europske unije”, rekla je von der Leyen na konferenciji za medije. “O tome trebamo raspraviti. Ovo zahtijeva jedinstven pristup. Mislim da je ovo rasprava koja se treba pokrenuti.”

Budući njemački kancelar Olaf Scholz podržao je obvezno cijepljenje protiv covida-19 i pozvao njemački parlament da glasuje o toj ideji. Grčka je odlučila starije od 60 koji nisu cijepljeni protiv covida-19 svakog mjeseca kazniti novčanom kaznom od 100 eura.

Lideri članica EU-a o covidu će raspravljati na summitu koji će se održati 16. prosinca 2021. godine.

Von der Leyen je ustvrdila da je 77 posto odraslih stanovnika EU cijepljeno protiv covida te da je cijepljenje protiv covida s dvije doze i široka upotreba booster doza najbolji način za borbu protiv pandemije.

Europska unija ne može uvesti obvezno cijepljenje za svoje članice, ali može potaknuti raspravu koja bi u konačnici mogla iznjedriti zajednički pristup na nivou Unije.

Europska agencija za lijekove rekla je u utorak da ne zna hoće li postojeća cjepiva za borbu protiv covida-19 trebati modificirati za suzbijanje širenja varijante omikron te da će joj trebati tri do četiri mjeseca da odobri upotrebu nove verzije cjepiva.

Europska je unija ubrzala dostavu cjepiva za djecu staru između pet i 12 godina. S dostavom će se krenuti 13. prosinca.

Unija je članicama u srijedu predložila da na dnevnoj bazi revidiraju restrikcije koje su stavile na putovanja. “Članice trebaju koordinirati svoje pristupe i trebaju se pripremiti za primjenu obveznih kontrola”, rekla je Unija.

Sada kada smo došli do ove točke znamo koji je idući korak koji će Plenković i Božinović napraviti. Ali pitanje koje se postavlja svima nama, cijelom hrvatskom narodu. Što ćemo mi sada napraviti???

www-crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button