Vjera

MLADIFEST 2022 Međugorje: ”Učite od mene i naći ćete mir”

Pod geslom ”Učite od mene i naći ćete mir” (Mt 11, 28-30) ovogodišnji Međunarodni molitveni festival mladih održava se 33. put, a trajat će od 1. do 6. kolovoza. Tisuće mladih i ove godine slušat će kateheze i svjedočanstva, moliti, sudjelovati na večernjem molitvenom programu, a fra Marinko nam je kazao kako će mise slaviti i kateheze držati, između ostalih i  mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić, general Franjevačkog reda fra Massimo Fusarelli, provincijal hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš i drugi.

Mnogima je Festival mladih poseban, mnogi su upravo na njemu otkrili, probudili ili prihvatili svoj duhovni poziv. Govoreći o plodovima Mladifesta fra Marinko je kazao kako je ”Mladifest u Međugorju doista poseban, doista čudesan doživljaj vjere i molitve” kazao je dosadašnji međugorski župnik fra Marinko Šakota, najavljujući ovogodišnji Festival mladih u Međugorju, za radio-medjugorje.com.

Slika: Fra Marinko Šakota: ovogodišnji jutarnji dio programa na Mladifestu počet će od devet sati, sat ranije nego prošle godine, odnosno kao što je to bilo u vremenu prije korone pa dan počinje jutarnjom molitvom u devet sati, a onda slijedi kateheza i ostali program o kojem detaljnije možete pogledati ovdje. / Foto: snimka zaslona YouTube

”Sve što se događa na tom molitvenom susretu – počev od predstavljanja nacija, molitve krunice na Podbrdu, jutarnjih molitava, kateheza, svjedočanstava, zbora i orkestra, volontera, večernjeg molitvenog programa, krunice, euharistije, klanjanja, molitve sa svijećama, procesije s Gospinim kipom, predstave zajednice Cenacolo, poslanja i oproštaja te na koncu euharistije na Križevcu u 5 sati izjutra – svi ti događaji su takve naravi da uzdižu i razgaljuju dušu, hrane je zdravom duhovnom hranom, ispunjaju nekim posebnim mirom i nekom posebnom radošću te daju ohrabrenje i snažan poticaj da se nastavi živjeti vjeru i molitvu, hod s Gospom i s Isusom u svojoj svakodnevici”, kazao je fra Marinko.

Mnogi od crkvenih velikodostojnika koji su bili na Mladifestu kazali su nam kako su bili oduševljeni jer ih mladi slušaju, prate njihove kateheze, mise…

Za kraj smo fra Marinka pitali: O čemu razmišljate vi svećenici kada s oltara promatrate desetke tisuća mladih ljudi, koje od oltara ne može odmaknuti ni jako sunce, ni visoka temperatura, ni pljusak kiše, ni rano jutro, ni kasna noć…?

”Doista je čudesno promatrati s oltara kako se u tolikim mladima za vrijeme Mladifesta budi život, bude klice ljubavi i dobrote, klice radosti i kako neki tajanstveni mir ulazi u njihova srca. Neopisiv je to osjećaj dok se promatra lica mladih i opaža kako se oni osjećaju voljeni i prihvaćeni i kako i oni ljube Boga, Isusa, Mariju, molitvu, euharistiju, ispovijed, klanjanje. Teško je izraziti riječima onu pozitivnu napetost koja se osjeća u zraku, ono iščekivanje, ono slušanje koje vlada u molitvenom prostoru ispred vanjskog oltara! A najljepše i najčudesnije je vidjeti kako mladi na Mladifestu ljube Crkvu! Kako vole svećenike i kako se svećenici osjećaju voljeni i prihvaćeni!

Slika: Župa i organizatori Mladifesta već davno su započeli pripreme za njegovo održavanje od 1. – 6. 8. 2022. Mladi iz FRAME već više tjedana uvježbavaju pokrete za animaciju pjesama, a uvježbava se i glavni postav međunarodnog orkestra. I ove se godine očekuje više desetaka tisuća hodočasnika., kazao je od nedavno novi župnik župe Međugodje fra. Zvonimir Pavičić / Foto: YouTube snimka zaslona

Mladifest – susret osoba u jednostavnosti i otvorenosti srdaca. Ni alkohola, ni droge, a tolika radost, i milina, i ljubav, i dragost, i mir! I neka neopisiva sreća! Toliki iz cijelog svijeta, a nitko stranac! Toliki nepoznati, a svi nam dragi! Nitko u središtu pozornosti, a svatko s osjećajem da je prihvaćen i voljen! Vruće, ali nikome ne smeta! Kateheze, svjedočanstva, propovijedi, a nikome nije dosadno! Dugo traju programi, ali nije dugo nego naprotiv još bismo ostali u pjesmi i plesu i radosti”, kazao nam je fra Marinko Šakota, a mi vas samo možemo pozvati da budete dio svega ovoga – opisanog u prethodnim rečenicama – prvih dana kolovoza.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
radio-medjugorje.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button