Svijet

SAD šalju novo oružje Ukrajini!

Državni tajnik SAD-a Antony Blinken u iznenadnom je posjetu Kijevu. Dolaskom jutros, Blinken se sastao s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim i obećao da će se američka potpora Ukrajini nastaviti “koliko god bude potrebno”.

Usporedno s posjetom, SAD-ova administracija najavila je dva nova paketa isporuka oružja ukupne vrijednosti 2,9 milijardi dolara. Jednu komponentu u iznosu od gotovo 700 milijuna dolara najavio je ministar obrane Lloyd Austin. On je danas na zasebnom putovanju u američku zračnu bazu u obližnjoj Njemačkoj.

To uključuje teško naoružanje i streljivo za ukrajinsku vojsku. Još 2,2 milijarde dolara je za dugoročno vojno održavanje, od čega će otprilike polovica otići Ukrajini. Druga polovica bit će podijeljena između 18 različitih istočnoeuropskih zemalja. To je jasan signal da se u ovom ratu radi o sveobuhvatnoj militarizaciji regije kako bi se okružila Rusija, a ne samo o samoobrani Ukrajine.

Dok inflacija uzrokuje velike poteškoće za radnike, a osnovna infrastruktura poput vodovoda propada, prioritet administracije opet je rat i profit proizvođača oružja.

Ovaj posjet i isporuke oružja tempirani su tako da se poklapaju s velikom protuofenzivom koju je vodila ukrajinska vojska. Iako je nejasno u kojoj su mjeri nedavni dobici o kojima tvrde oružane snage zemlje zapravo stvarni, jasno je da su borbe ušle u novu i pojačanu fazu, koju Ukrajina i njezini podupiratelji prikazuju kao trenutak u kojem mogu preokrenuti situaciju protiv Rusije.

Izjave najviših američkih dužnosnika jasno daju do znanja da sebe smatraju učinkovitim suborcima u ovoj ofenzivi. U najmanju ruku to je krajnje nepromišljena i opasna pozicija koja svijet približava katastrofalnom sukobu. Govoreći danas u Njemačkoj, Austin se pohvalio, “sada vidimo dokaziv uspjeh naših zajedničkih napora na bojnom polju.” Na sastanku sa Zelenskim, Blinken je rekao: “Znamo da je ovo ključan trenutak. Vaša protuofenziva je sada u tijeku i pokazuje se učinkovitom.” Zelenskij je zatim zahvalio Blinkenu na “ovoj golemoj podršci koju pružaju iz dana u dan”.

Dok borbe traju, posljedice za globalnu ekonomiju su svakim danom sve gore i gore. Kao odmazdu za zapadne sankcije, Rusija je prekinula izvoz plina koji teče u Europu kroz ključni plinovod Sjeverni tok 1. To je dovelo do skoka cijena energije i ozbiljno produbilo već golemu inflacijsku krizu. Učinci toga odrazit će se na Sjedinjene Države, osobito ako energetska kriza postane toliko ozbiljna da velika europska gospodarstva skliznu u recesiju.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Putem...
Saša F.
Izvor
Logično

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button