Ljepota i zdravlje

Velika studija potvrdila: Pogrešno liječenje bilo jedan od glavnih uzroka smrti u pandemiji…

Što je stvarno ubilo pacijente s COVID-19: Studija sugerira da to nije bila citokinska oluja

Velika studija objavljena u jednom od vodećih medicinskih časopisa upozorava da je pogrešno liječenje bilo jedan od vrlo značajnih uzroka smrti u pandemiji… Možda čak više i od samog virusa…

Sekundarna bakterijska infekcija pluća (pneumonija) bila je iznimno česta kod pacijenata s COVID-19, zahvaćajući gotovo polovicu pacijenata kojima je bila potrebna potpora mehaničke ventilacije. Primjenom strojnog učenja na podatke o medicinskoj dokumentaciji, znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern Feinberg otkrili su da je sekundarna bakterijska upala pluća koja se ne povlači ključni pokretač smrti kod pacijenata s COVID-19. Može čak i premašiti stope smrtnosti od same virusne infekcije.

Znanstvenici su također pronašli dokaze da COVID-19 ne uzrokuje “citokinsku oluju”, za koju se često vjeruje da uzrokuje smrt.

Studija je analizirala 585 pacijenata u jedinici intenzivne njege (JIL) u bolnici Northwestern Memorial s teškom upalom pluća i respiratornim zatajenjem, od kojih je 190 imalo COVID-19. Znanstvenici su razvili novi pristup strojnog učenja pod nazivom CarpeDiem, koji grupira slične pacijent-dane na intenzivnoj njezi u klinička stanja na temelju podataka elektroničkog zdravstvenog kartona. Ovaj novi pristup, koji se temelji na konceptu dnevnih obilazaka od strane tima intenzivnog liječenja, omogućio im je da se zapitaju kako su komplikacije poput bakterijske upale pluća utjecale na tijek bolesti.

A ovdje se radi o klinici jednog od elitnih sveučilišta u Americi. Kako je bilo drugdje a posebno u državama sa slabijom zdravstvenom skrbi strah nas je i pomisliti…

Studija je nedavno objavljena u časopisu Journal of Clinical Investigation.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button