Magazin

Od 2035. prestaje prodaja novih benzinaca i dizelaša, kritičari upozoravaju!

Nakon gotovo 150 godina motor s unutarnjim sagorijevanjem odlazi na otpad. Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su u četvrtak navečer dogovor o zakonu koji predviđa prestanak prodaje novih vozila na benzin ili dizel od 2035. godine.

‘Sporazum šalje snažan signal industriji i potrošačima: Europa prihvaća prijelaz na mobilnost s nultom emisijom’, rekao je šef EU Green Deala Frans Timmermans.

Free photos of Cuba
Slika: Havana, Cuba. Imat ćemo efekt Havane. Nakon 2035. naše ulice bit će pune starinskih automobila jer oni novi, električni, nisu dostupni’, rekao je Jens Gieseke, njemački konzervativni zastupnik u Europskom parlamentu, te je naglasio potrebu uključivanja e-goriva (jer ne sadrži naftne derivate, već nastaje industrijskim korištenjem ugljičnog dioksida ili ugljičnog monoksida iz okoliša koji se kombinira s vodikom). / Foto: pixabay.com

Povijesni dogovor nanijet će najjači udarac najvećem europskom gospodarstvu i kolijevci motora s unutarnjim sagorijevanjem – Njemačkoj. Kritičari upozoravaju da to neće doista s cesta maknuti benzince i dizelaše jer su za mnoge građane EU-a električna vozila i dalje preskupa.

Kritičari sporazuma također upozoravaju da će trebati ogromna ulaganja u infrastrukturu za punjenje električnih vozila, što neće biti nimalo lako uz sve teži pristup sirovinama potrebnim za izgradnju milijuna novih baterijskih ćelija.

Pojedini analitičari smatraju da će odluka EU-a najviše ići na ruku kineskoj automobilskoj industriji. Na sajmu automobila, održanom ovaj mjesec u Parizu, kineske tvrtke BYD i Great Wall predstavile su nove potpuno električne modele namijenjene isključivo europskom tržištu. Njihova prednost je to što imaju veći pristup baterijama – Kina je vodeći svjetski proizvođač baterijskih ćelija – i ne moraju trpjeti troškove povezane s prelaskom radne snage s proizvodnje motora s unutarnjim sagorijevanjem na električna vozila.

Čini se da se zbog toga Europska komisija odlučila za blažu verziju standarda Euro 7, a koji regulira ekološke norme ispušnih plinova. Prema pisanju Politica, prenosi tportal.hr, Bruxelles vjerojatno neće zahtijevati dramatično smanjenje onečišćenja koje emitiraju automobili te će time olakšati investicijski teret za europske proizvođače koji bi u suprotnom morali uložiti velik novac u razvoj nove generacije ispušne tehnologije. Time se neće smanjivati profitabilnost industrije do 2035. godine.

Opet, ostaje otvoreno pitanje hoće li se europska automobilska industrija uspjeti othrvati kineskoj konkurenciji i zadržati svoju vodeću globalnu poziciju.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
tportal.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button