Domovina

Miletić o Zambiji: Sram me ovakvih medija, sram me ovolikog licemjerja i ”tihe kapitulacije” tzv. struke pred ideologijama koje nemaju veze sa dobrobiti djece

Napominjemo da je Miletić objavu pisao prije nego su u utorak Hrvati ponovno privedeni u zračnoj luci u gradu Nadola u Zambiji, no kritika postupanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova i dalje stoji bez obzira na ponovno uhićenje.

Objavu prenosimo u cijelosti:

Prekid jednog legalnog sudskog postupka u bilo kojoj državi, nakon silnih diplomatskih intervencija i pritisaka kojima se hvali naš ministar vanjskih poslova i AP, dodatno pojačava dojam kako je DR Kongo, ali i Zambija još uvijek u statusu kolonije koju se promatra i doživljava kao izvor jeftinog resursa, a u kontekstu teme, jedan od resursa koji se eksploatiraju iz tog dijela svijeta jesu djeca.

Ne bi li bilo poštenije, transparentnije, moralnije – da je postupak doživio svoj normalni pravni tijek, od utvrđivanja činjenica pa sve do presude, kakva god ona bila, umjesto da se postupak nakon intervencije i pritiska različitih diplomatskih razina PREKINE, a optuženici puste kućama i cijela stvar ostane nerasvjetljena?

Ono što mi je iskreno izazvalo do sada nedoživljen osjećaj mučnine u želucu je izjava kako se sada naša država namjerava posvetiti ”dovođenju djece koja imaju hrvatsko državljanstvo i putovnice”, bez ikakvog daljnjeg utvrđivanja spornih činjenica o tome jesu li ili nisu ta djeca ŽRTVE TRGOVINE LJUDIMA.

Praktički, ukoliko su na bilo koji način oteta njihovim biološkim roditeljima, bilo ucjenom, obmanom ili doslovno otmicom – sada će Hrvatska država dovršiti bez ikakve provjere – zadnji korak moguće trgovine djecom.

Neka si svatko pokuša staviti pred oči bilo koje od svoje djece, osobito malenih beba i zamisliti scenarij u kojem je u nekoj državi na drugom kraju svijeta, preko uigrane mafije već izrađena putovnica i dokumenti po kojoj je vaše dijete, iako to ne znate, već državljanin recimo SAD-a i sada SAD kreće u završnu fazu otimanja vašeg djeteta na ‘legalan način” preko ‘diplomatskih puteva’, a jedini sudski proces koji je mogao rasvijetliti činjenice i okolnosti, nevinost ili krivnju počinitelja, ali i svih drugih koji su bili dio lanca – naprasno prekinut.

Naravno, nije moguće donositi konačan sud o svemu ovome. A jedini razlog jest taj što je suđenje prekinuto i cjelokupnoj javnosti nije omogućeno da – upravo kroz sudski postupak – na vidjelo iziđu sve relevantne činjenice.

Kao čovjeka koji više od 20 godina radi u sustavu socijalne skrbi mogu samo reći da me sram šutnje tzv. struke, sram me ovakvih medija, sram me ovolikog licemjerja i ”tihe kapitulacije” tzv. struke pred ideologijama koje nemaju veze sa dobrobiti djece.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button