Izbor uredništva

Tko je kontroverzna pravobraniteljica Višnja Ljubičić koja promiče rodnu ideologiju umjesto zaštite socijalnih i radnih prava žena

Pravobraniteljica Všnja Ljubičić poznata je već po mnogim kontroverznim nastupima. Tako je tijekom izjašnjavanja birača o raspisivanju referenduma o braku zauzela poziciju protiv ustavne zaštite braka, podržavajući aktualnu vlast i njoj bliske nevladine udruge.

Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova imenuje i razriješava Hrvatski sabor na prijedlog Vlade RH. Višnja Ljubičić na tom je mjestu naslijedila 13. 10. 2011. Gordanu Lukač Koritnik, a za pravobraniteljicu ju je predložila HDZ-ova vlada na čijem je čelu bila Jadranka Kosor i to na mandat od osam godina, a drugi put na razdoblje od 2019. do 2027. izabrala ju je Plenkovićeva saborska većina (HDZ-SDSS-HNS).

Iako bi u njenom glavnom opisu posla trebalo biti  najviše vezano za socijalna i radna prava žena, odnosno diskriminaciju prema spolu, takozvana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova se uglavnom bavi promicanjem rodne ideologije, umjesto davanja realne slike o tome u koje je području najviše narušena ravnopravnost spolova.

Višnja Ljubičić poznata je već po mnogim kontroverznim nastupima

Tako je tijekom izjašnjavanja birača o raspisivanju referenduma o braku , izlazeći izvan svojih ovlasti, zauzela poziciju protiv ustavne zaštite braka, podržavajući aktualnu vlast i njoj bliske nevladine udruge.

U svom mandatu privukla je pozornost prozivanjem udruge Betlehem i internetskog portala “Klinika za pobačaje”, bila je aktivna u kampanji za ratifikaciju sporne Istanbulske konvencije, promicala rodnu ideologiju te je tvrdila da isključivanje životnih i neformalnih životnih partnera iz definicije obitelji nije u skladu s načelom ravnopravnosti spolova.

Godine 2015. zlorabila je svoj položaj pravobraniteljice protiv vjernika s namjerom onemogućavanja molitvene pro-life inicijativeu “40 dana za život”, a predložila je i zanimljivo ograničenje.  Pravobraniteljica je predložila da svoj stav o pobačaju ne smiju iznositi udruge civilnog društva, jer nisu vjerske zajednice. Pri tom je ovo zanimljivo ograničenje predložila za udruge koje se protive pobačaju, ali ne i za udruge koje promiču pobačaj.

Analiza UiO o Izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2019.

Udruga u ime obitelji prije rasprave o Izvješću, poslala je zastupnicima u Hrvatskom saboru analizu Izvješća o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2019. i argumente zašto bi ga trebalo odbaciti.

Udruga U ime obitelji više je puta upozoravala saborske zastupnike da Izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić treba odbaciti jer je s jedne strane loše sastavljeno te iz njega nije vidljivo što je sve, kako i zašto pravobraniteljica radila u protekloj godini, dok je s druge strane vidljivo da je pravobraniteljica malo doprinijela zaštiti radnih prava žena.

Jedan od glavnih uzroka diskriminacije žena u RH je nepoštivanje radnih prava trudnica i mladih majki – od otežanog zapošljavanja žena koje planiraju imati djecu do nemogućnosti korištenja bolovanja za malu djecu ili vraćanja na manje odgovorno i niže plaćeno radno mjesto nakon rodiljnog dopusta.  

No, pravobraniteljica se odabrala baviti i nametati ideološke teme poput redefinicije braka, udomljavanja i posvajanja djece za homoseksualne parove, promocijom pobačaja i progonom neistomišljenika. 

Pravobraniteljica Ljubičić, koju je Plenkovićeva saborska većina (HDZ-SDSS-HNS) izabrala na novih osam godina mandata (2019-2027), zajedno sa svojih 11 zaposlenika i proračunom od oko milijun eura , više predstavlja lijevo-liberalnu udrugu koja se bavi nametanjem vlastite ideologije nego državnu instituciju od koje svi mogu očekivati pomoć, nepristranu inicijativu i rješavanje problema, o čemu svjedoči i Izvješće o radu u 2019.  

Između ostalog istaknuto je kako se “u dokumentu od 333 stranice većina sadržaja ne odnosi na rad pravobraniteljice, nego na statističke podatke, stavove i preporuke pravobraniteljice u pojedinim područjima (npr. rad i zapošljavanje, zdravstvo, itd.), dok su aktivnosti pravobraniteljice u 2019. taksativno prikazane na str. 5., 9.-13., no iz tih podataka se ne može evaluirati njezin rad i rad njezinog ureda – 11 zaposlenih osoba i proračun od 6.802.505,0 kn (izvršenje 31.12.2019. –  5.168.004,8 KN) – jer ima premalo podataka.

Zato bi pravobraniteljica trebala ponoviti izvješće i detaljnije prikazati kako, kada i zašto je radila te kako je trošen novac. Stječe se dojam da prikaz velike količine statističkih podataka služi kako bi se nadomjestili ili u njima “utopili” podaci o radu.”

Cijelu analizu udruge U ime obitelji pročitajte OVDJE.

Ono što je i nas danas šokiralo je skandalozan dopis takozvane pravobraniteljice u kojem nas upozorava i daje “preporuke” kako trebamo pisati naše članke vezano za aferu trgovanja djecom u Zambiji te nam preporučuje način na koji trebamo pisati o navedenim temama a to je po priručniku koji je izdala kontroverzna organizacija Zagreb Pride . Kontroverzna LGBT udruga Zagreb Pride svake godine od 2002. organizira homoseksualnu povorku u Gradu Zagrebu.

Isječak njenog dopisa i upozorenja donosimo u nastavku:

Zar je u Hrvatskoj zabranjena sloboda mišljenja i izražavanja? Zar je zabranjeno pisati o mogućoj trgovini djecom ili je jedini način pisanja onaj koji odrede kontroverzne LGBTIQ udruge?

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić potpuno nestručno i proizvoljno navodi i tumači zakonske propise (primjerice Zakona o ravnopravnosti spolova, Zakona o vjerskim zajednicama, Zakona o udrugama, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakona o elektroničkim medijima i Zakona o nedopuštenom oglašavanju), kako bi opravdala svoj poziv na sankcioniranje udruga, vjernika i onih građana koji u javnosti iznose mišljenje koje su suprotna sa njezinim stavovima.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button