Izbor uredništva

Mediji ‘transrodnu’ ubojicu iz Nashvillea oslovljavaju sa ‘ona’. Hoće li reagirati pravobraniteljica Ljubičić?

Nakon što je otkriveno da je šesterostuko ubojstvo u prezbiterijanskoj školi u američkom gradu Nashville izvela “transrodna osoba”, zanimljivo je analizirati kako su o tome izvještavali hrvatski mainstream mediji.

Naime, iako se radi o “transrodnoj” osobi, 28-godišnjoj Audrey Hale, koja je samoj sebi pridala muške zamjenice, mediji u Hrvatskoj napadačicu su oslovljavali u ženskom rodu. Napomenimo da je zbog takvog izvještavanja u slučaju Noaha Kraljevića pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić portale u Hrvatskoj prijavljivala Agenciji za elektroničke medije.

Podsjetimo, “transrodna” Audrey Hale ubila je šestero ljudi, među kojima i troje djece, u privatnoj prezbiterijanskoj školi u američkom gradu Nashville (Tennessee). Hale je inače i bivša učenica škole.

Hale se identificira kao “On/Njega”, a što kažu hrvatski mediji?

Šef policije u Nashvilleu John Drake identificirao je Hale kao transrodnu ženu, a Hale je na profilu na LinkedInu navela zamjenice “On/Njega”. Iako je Drake napadačicu oslovio ženskom zamjenicom, na pitanja novinara precizirao je da se Hail izjašnjavala kao “transrodna” osoba.

Unatoč tomu, mainstream mediji o ubojici iz Nashvillea pišu kao u ženskom rodu.

“Teško naoružana djevojka (28) upala u osnovnu školu i počela pucati: Ubila troje djece i troje odraslih”, stoji u naslovu Jutarnjeg lista.

“Stižu novi detalji pokolja u SAD-u, policija objavila snimke napadačice”, piše Index.

“Policija tvrdi kako je napad bio planiran neko vrijeme te da je u tijeku analiziranje manifesta napadačice Audrey Elizabeth Hale (28)”, pišu 24Sata.

Snimka zaslona

I ostali mediji poput Tportala, Dnevnik.hr-a, Večernjeg i drugih, oslovljavaju Hale u ženskom rodu.

Snimka zaslona

Pravobraniteljica zbog toga pisala portalu crodex.net

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić pokušava utjecati na slobodu medija i izlazi izvan okvira svoje nadležnosti tako što je poslala upozorenje i preporuku portalu Crodex.net , a kojima se vrši pritisak kako portal ne bi istraživao temu “transrodnosti” i objavljivao i dalje članke na tu temu koji nisu u skladu sa njenom ideologijom.

Isječak dopisa

U dopisu Pravobraniteljice od 27. siječnja 2023. godine riječ je o pritužbama na “diskriminaciju temeljem rodnog identiteta” u tekstovima objavljenim na portalu, kojima se navodno “transrodna populacija” dovodi u nepovoljan položaj vezano za naše pisanje o aferi trgovanja djece u Zambiji.

Između ostalih sporan je naš članak u kojima smo prenijeli izjave uglednog psihijatra Hermana Vukušića:

Iako sama Pravobraniteljica priznaje kako nije utvrđena diskriminacija na temelju “rodnog identiteta”, daje upozorenja i preporuke koje nemaju nikakve veze s novinarstvom niti njezinim ovlastima.

Jasno je da ovakvim nastupom ne samo da sadržajno konzumira neko pravo koje joj ne pripada već neodređeno, paušalno, netransparentno i neinkluzivno pokušava utjecati na pravo slobode govora i slobode medija.

Ono što je i nas danas šokiralo je skandalozan dopis takozvane pravobraniteljice u kojem nas upozorava i daje “preporuke” kako trebamo pisati naše članke vezano za aferu trgovanja djecom u Zambiji te nam preporučuje način na koji trebamo pisati o navedenim temama a to je po priručniku koji je izdala kontroverzna organizacija Zagreb Pride . Kontroverzna LGBT udruga Zagreb Pride svake godine od 2002. organizira homoseksualnu povorku u Gradu Zagrebu.

Očito je da se pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uglavnom bavi promicanjem rodne ideologije, umjesto davanja realne slike o tome u koje je području najviše narušena ravnopravnost spolova. 

Pravobraniteljica Ljubičić, koju je Plenkovićeva saborska većina (HDZ-SDSS-HNS) izabrala , zajedno sa svojih 11 zaposlenika i proračunom od oko milijun eura , više sliči na lijevo-liberalnu udrugu koja se bavi nametanjem vlastite ideologije nego državnu instituciju od koje svi mogu očekivati pomoć, nepristranu inicijativu i rješavanje problema.

Pozivamo stoga pravobraniteljicu da se suzdrži od (svjetonazorskog) pokušaja utjecaja na neovisnost novinarstva te slobodu govora i medija, a koje ste temeljne ustavne vrednote, i to osobito kao državna institucija, dužni poštivati.

Izvor: crodex.net / narod.hr

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button