Magazin

Kukavičko jezero-pravi dragulj prirodne baštine BiH

Kukavičko jezero se s pravom može nazvati pravim prirodnim biserom BiH. Jeste li čuli za Kukavičko jezero?

Na samom sjeverno-istočnom dijelu Kupreške visoravni nalazi se Kukavičko jezero koje mještani s razlogom drže kao lokalnu tajnu, svega 8 km udaljeno od centra Kupresa. S razlogom lokalci ljubomorno čuvaju ovo jezero kao tajnu jer smatraju da bi komercijalizacijom izgubilo svoju čar.

Jezero je smješteno ispod južnih obronaka planine Stožer. Omiljeno je izletište ljudi ovoga kraja, a i šire. Tijekom ljetnih mjeseci pretvara se u kupalište čime pruža odlično rashlađenje u vrelim ljetnim danima. Jedno od najljepših i najvrjednijih jezera u pogledu kako geomorfološke i hidrološke tako i ekološke i biološke raznolikosti. Ovo je uistinu pravi dragulj prirodne baštine Bosne i Hercegovine.

Kukavičko jezero i zlatokosa vila

Kukavičko jezero - Tomislav City
Kukavičko jezero


Jezero je na nadmorskoj visini od 1.200 metara, dugačko oko 250 metara, široko oko 130 metara, a na najdubljem mjestu je duboko 13 metara. Legenda kaže da je Kukavičko jezero nadomak Kupresa nastalo od suza zlatokose vile koje je ona prolila kada je njen vitez netragom nestao.
Je li zbog vile, suza, ljubavi ili nečeg drugog, mnogi upućeni u prirodne ljepote BiH i svijeta slažu se u ocjeni da je Kukavičko jedno od najljepših jezera u BiH, prirodno blago neprocjenjive vrijednosti.

To je vrlo atraktivna lokacija, ljeti je danonoćno posjećena, jer tamo postoji i prostor za kampiranje, a u jezeru žive brojne vrste riba koje žive i u stajaćoj i u tekućoj vodi jer je jezero izvor rijeke Milač, koja se ulijeva u Šujicu, pa dalje u Buško jezero.

Na ovom jezeru je moguće uživati i u kupanju što je veliki plus sada kada nam granice nisu otvorene bez negativnog testa.

Ja već krećem s planiranjem nekog vikenda na ovom bajkovitom jezeru, a nema razloga da i vi ne učinite isto! Do tada, pogledajte ovaj čaroban videozapis.

Kukavičko jezero

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button