Gospodarstvo

KOLIKO JE ZAPRAVO POVEĆANJE PLAĆA U DRŽAVNOM I JAVNOM SEKTORU

Radi li se o najskupljem predizbornom pokušaju kupovine glasova u novijoj hrvatskoj povijesti (u super-izbornoj smo godini)!? Podsjetio bih da sve ovo netko treba i – platiti.

Imam dojam da se ne razumije dovoljno do kolikog je povećanja materijalnih prava zaposlenih u državnom i javnom sektoru došlo ili će doći u nepunih godinu dana. Možda se još nismo sasvim privikli ni na eure pa probajmo ovo plastičnije približiti.

Kao što vidimo na priloženoj slici, od lipnja prošle godine do ovog najnovijeg povećanja koje će ići s plaćama za ožujak, materijalna prava zaposlenih povećat će se za 1,63 milijardi eura. To je, dakle, 12,3 milijardi kuna VIŠE na godišnjoj razini koju ćemo sada izdvajati za masu plaća zaposlenih u državnom i javnom sektoru.

Samo ovo povećanje koje će uslijediti od ožujka ove godine je vrijedno 920 milijuna eura ili gotovo 7 milijardi kuna godišnje. Kako je broj zaposlenih u državnom i javnom sektoru 244 tisuće, to je povećanje od gotovo 3800 eura odnosno preko 28 tisuća kuna godišnje po zaposlenom! Fina povišica, ha? Ukupno povećanje materijalnih prava u nepunih godinu dana (1,63 mlrd. eura) će tako iznositi prosječno preko 50 tisuća kuna po zaposlenom godišnje!

Eto, zato sam početkom godine „prognozirao“ kako će ovo biti najveće povećanje plaća zaposlenih u državnom i javnom sektoru u zadnjih dvadesetak godina. Zadnjih tjedana sindikati su još malo pritisli, isposlovali povećanja još nekih koeficijenata, stoga slobodno možemo reći kako će ovo biti najveće povećanje plaća zaposlenih u državnom i javnom sektoru ikada.

Naravno, neki će reći da je ovakvo povećanja plaća opravdano s obzirom na rast troškova života, drugi pak kako se radi o najskupljem predizbornom pokušaju kupovine glasova u novijoj hrvatskoj povijesti (u super-izbornoj smo godini), a ja bih samo htio podsjetiti da sve ovo netko treba i – platiti.

Izvor: Ivica Brkljača

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button