Domovina

“Ako je niže rangirani HDZ -ovac uspio maznuti milijardu kuna, koliko je maznula vrhuška?”

Ako je niže rangirani HDZ-ov časnik sa svojim partnerima uspio sam, bez većih zvijerki maznuti 1 mlrd kuna, onda sam ja bijelac, a to dokazano znamo da nisam, pa se onda pitam koliko je maznula vrhuška?

Ne može HDZ pokrasti koliko im mi možemo dopustiti. Krajnje je vrijeme da se upravljanje ovim hrvatskim brodom oduzme dokazanim političkim kriminalcima.

“INA u kojoj je prvookrivljeni direktor oštećena je za najmanje 1.046.462.795,52 kune. Napokon probijena granica od milijarde kuna u jednom poslu”, sarkastično je komentirao  Davor Juričan.

“Ispada da je HDZ Ive Sanadera sitan lopov za ovaj HDZ Andreja Plenkovića. U zatvoru je zbog 10 milijuna eura. A ova Plenkovićeva ekipa ukrala što se zna 150 milijuna eura samo iz INA-e! Kriminal epskih razmjera!”, komentirao je MOST-ovac Nikola Grmoja.

“Dvije slike Hrvatske koje najbolje opisuju 30 godina pljačke i pohlepe su dva penzionera. Baka koja na Baniji želi samo kruh i nešto za namazat na njega. A s druge strane deda kojem se čudom stranačke iskaznice na računu ukazalo 500 mil kuna. Ovaj drugi, govno pohlepno, tako je i sina odgojio.

S druge strane ako je niže rangirani HDZ-ov časnik sa svojim partnerima uspio sam, bez većih zvijerki maznuti 1 mlrd kuna, onda sam ja bijelac. A to dokazano znamo da nisam. Pa se onda pitam koliko je maznula vrhuška? Koliko je zapravo para nestalo u Agrokoru, Brodosplitu i tonu drugih neotkrivenih afera?

Zato sam vam onomad napisao.

Ne mogu oni pokrasti koliko im mi možemo dopustiti. Krajnje je vrijeme da se upravljanje ovim hrvatskim brodom oduzme dokazanim političkim kriminalcima, jer Hrvatska ni propala dok mi živimo i ako shvatimo koliko je zapravo bogata.
Odhebati ih sve, ali sve koji su sudjelovali u političkom životu od 90 tih do danas i krenuti iz početka. To nam mora postati mantra. Ne više zbog nas, već zbog naše djece i unučadi”, smatra poduzetnik Hamed Bangoura.

“Plenkovićeva Vlada je svjetski rekorder u krađi stotina milijardi kuna od JANAF-a, HEP-a pa sve do INE. Mecena korupcije Andrej sad se poziva na tržište, a naš narod njihov lopovluk plaća preko enormnih poskupljenja energije. Jasno je ko dan da je Plenković najodgovorniji jer je on sve ove kadrove u INA-i postavio!

Hoće li muž Martine Dalić kao i svi oni koji su sjedili u Upravi i NO vratiti svoje plaće jer ih nisu zaslužili?! Čak iako nisu dio ove kriminalne strukture koja je čerupala INA-u, iako je u to teško povjerovati, odgovorni su jer kriminal nisu primjetili! Inače, Niko Dalić je zahvaljujući Plenkoviću u INA-i primao mjesečno 130 tisuća kn plaće. Što znači da je u 11 godina natukao u INA-i 17 milijuna i 160 tisuća kn! INA SE PLJAČKALA I LEGALNO, A NE SAMO NELEGALNO!”, kaže MOST-ovac Miro Bulj.

“Čemu služe nadzorni odbori, ako bratija može oštetiti poduzeće za milijardu kuna. NO-i su najobičnija FARSA! Ne mogu se oteti dojmu da je HDZ politička stranka u kojoj među članstvom ima najviše kriminalaca”, komentira bivši zastupnik Goran Aleksić.

“Pelješenje INA-e nastavlja se. USKOK kaže danas da su iz nje izvukli nešto preko milijardu kuna. Tko je izvukao taj ogromni novac? Po kojem obrascu? Kako to da nitko u INA-i nije vidio da se provodi tako velika pljačka iako imaju internu reviziju i računovodstvo?

Mislim da stvari nisu takve kakvim se prikazuju i da je ovdje riječ o organiziranom kriminalu koji je vjerojatno imao podršku iz samoga vrha INA-e. Krenimo redom u kratku analizu mogućeg scenarija ove ogromne pljačke.

Službena verzija ide otprilike ovako. Škugor kao direktor odjela prodaje plina u INA-i je dopustio prodaju plina po cijeni od oko 20 eura iako je njegova tržišna cijena bila oko 10 puta viša. Tako jeftin plin je od INA-e kupovala firma iz Vinkovaca Plinara Istočne Slavonije d.o.o. Ova firma je je u vlasništvu Vukovarsko-Srijemske županije i firme Croplin koju je 2013.g. od mađarskog suvlasnika kupila INA.

A kao što znamo INA-MOL-om godinama, iako nemaju većinsko vlasništvo, upravljaju Mađari punim plućima. Zanimljivo je da je Škugor u isto vrijeme osim što je direktor trgovine plinom u INA-i i član nadzornog odbora i firmi Plinara istočne Slavonije. On je sa svojim ocem umirovljenikom na zajedno povećao račune za oko 500 milijuna kuna!!!

Ovdje je važno i pitanje je li riječ o plinu koji je domaće proizvodnje, jer Hrvatska proizvodi oko 40% svojih potreba, a svim tim upravlja INA-MOL.

U ovoj priči se pojavljuje i firma OMS upravljanje iz Zagreba koja je osnovana 2019.g. Ona u 2020.g. nije imala nikakav prihod i samo jednog zaposlenog, da bi u 2021.g. imala prihod oko 220 milijuna kuna!!! Ona je tako jeftin plin u stvari kupovala od firma Plinara istočne Slavonije iz Vinkovaca i prodavala oko 10 puta skuplje u inozemstvo.

Postavlja se pitanje tko je još prodavao plin po ovoj shemi jer Firma Plinara istočne Slavonije je u 2021.g. imala ukupan prihod od oko 152 milijuna kuna što s prihodom firme OMS iznosi oko 380 milijuna kuna pa se postavlja pitanje tko je još prodavao plin za oko 700 milijuna kuna da bi se došlo do iznosa oko 1 milijarde kuna ukupno prodanog plina?

Da netko u INA-i ne primijeti neku muljažu od nekoliko milijuna kuna to bi moglo i proći, ali od milijardu kuna nikako ne može. U tu priču ne vjeruju niti djeca pa je sasvim logično pitanje: tko je u vodstvu INA-e kontrolirao ovaj posao. Je li riječ o korporativnoj ideji izvlačenja novca preko spomenutih firmi i pojedinaca od kojih je jedan ni manje ni više predsjednik Hrvatske odvjetničke komore. Direktor iz INA-e zadužen za ovaj plinski biznis, kao što i pretpostavljate, član je HDZ-a. Vratimo se pitanju je li moguće da je riječ o modelu izvlačenja i pranja novca koji je izašao iz same INA-e?

Kupovati plin od INA-e po 20 a prodavati po 200 eura i razliku doznačivati na tekuće račune umirovljenika iz Šibenika ili u investicijske fondove nije ništa drugo nego pranje novca. Da je ta milijarda kuna ostala u INA-i snažno bi se povećala ukupna dobit a onda bi prema ključu u vlasništvu skoro polovica morala biti uplaćena državi. Ako je marža za perače dostigla ukupno oko 800 milijuna kuna, onda je država trebala dobiti oko 400 milijuna.

Ono što nam USKOK nije rekao jest tko je još prodavao plin osim ove dvije firme? U koje investicijske fondove se ulagao oprani novac? Zašto Hanfa nije spriječila pranje novca putem fondova? Tražimo dogovor na pitanje koja je banka umirovljeniku u godinu dana upisala na račun preko 200 milijuna kuna, a da nije posumnjala u pranje novca, dok te iste banke nas građane provjeravaju za 50, a posebno 100 ili 200 tisuća kuna!!! Dakle, sve ovdje izgleda povezano i pokriveno zavjetom šutnje.

Što je radio Nadzorni odbor INA-e; sadašnji i prošli?

Što je radila SOA, koju je i slučaj Agrokor “zatekao”? Imaju li ove institucije, uključujući DORH i USKOK uopće stručnjake takvog ranga da mogu brzo pohvatati konce?

Kao što vidite, puno pitanja a malo odgovora od službenih institucija.

Nije mi namjera baviti se previše analitičkim tekstovima da bih samo jasnije dokazao ono što svi manje više znamo, a to je da je organizirani kriminal obrazac koji podržava sadašnja vlast, a u mnogim slučajevima su njeni najvažniji predstavnici i sudionici. Plenković je u dva mandata izgubio više od jedne postave Vlade. Otišli su mu najvažniji ministri i možemo li vjerovati da korupcija nije prešla prag njegovog ureda. Takva vlada ne može biti naša. Da Plenković ima morala još večeras bi odstupio s čitavom Vladom.

Očekivali smo da će institucije EU pomoći Hrvatskoj da izađe iz tog gliba organiziranog kriminala i političke korupcije, ali ništa se nije dogodilo. I oni trebaju takve grešnike svjesne svojih grijeha da mogu biti korisne lutke u HR za njihove ciljeve.

INA je već odavno opljačkana i svedena na sjenku onoga što je bila. Koja su rješenja? Poništiti ugovor s MOL-om na temelju sudske presude. Hitno smijeniti Vladu koja uz sve nepodnošljiviju inflaciju dopušta ovakvu enormnu pljačku. Objaviti imena banaka koje su sudjelovale u pranju novca.

Opozvati vodstvo HNB-a koje je moralo znati za ogromno pranje novca u nekoliko banaka. Kao i do sada: svi su sve znali i samo gledali.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Paraf

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button