Magazin

Kakva je popularnost političara i stranaka na Facebook-u?

U nastavku teksta donosimo analizu Facebook pratitelja političkih stranaka, njihovih “najrazvikanijih” članova i saborskih zastupnika te EU parlamentaraca, sa presjekom stanja na dan 22-23.07.2021.g., a neki rezultati su dosta znakoviti. Naime, zbunjuje dosta veći broj pratitelja manjih stranaka, kao npr. MOST-a, međutim evidentno je da se radi proaktivnim i kvalitetnim pojedincima i političkim snagama i, čini se, uspjeh novih snaga, a sudeći prema dosta boljem položaju od HDZ-a i SDP-a, ovisi najviše o njima…

S druge strane, članovi najsnažnijih političkih stranki (HDZ i SDP) već dobrano gube korak sa nadolazećim strankama te, osim predsjednika stranaka koji odskaču, ne previše, ostali članovi čelništva su daleko ispod npr. MOST-ovih zastupnika. Više u nastavku.

Tako dakle kandidati na zadnjim predsjedničkim izborima stoje kako slijedi:

  • cca 719.000 pratitelja – bivša predsjednica Kolinda G.K.,
  • cca 150.000 pratitelja – Miroslav Škoro donedavni predsjednik Domovinskog pokreta, i
  • cca 134.000 pratitelja – trenutni predsjednik Zoran Milanović.
Kolinda G.K. daleko premašuje brojem pratitelja oba svoja suparnika na zadnjim predsjedničkim izborima, ali to ipak nije bilo dovoljno za drugi mandat…

SDP:

Najistaknutiji članovi stoje u odnosu na predsjedničke kandidate prilično slabašno pa imaju tek do 25.000 pratitelja, a najviše među SDP-ovcima ima bivši predsjednik stranke Davor Bernardić. Međutim njihovi EU zastupnici imaju i više kao npr. Biljana Borozan ima 30.982 pratitelja, a od ostalih je najviše skupio Tonino Picula 23.566, dok Fred Matić ima 10.619 i Romana Jerković 3.908 pratitelja.

Facebook stranica SDP-a ima nešto ispod 43.000 pratitelja

HDZ

Saborski zastupnici vladajuće stranke su daleko ispod predsjedničkih kandidata osim predsjednika A. Plenkovića koji, razumljivo ima blizu 82.000 pratitelja. Europski zastupnici HDZ-a stoje kako slijedi: Tomislav Sokol 10.642 pratitelja, Sunčana Glavak 5.105 pratitelja, Željana Zovko 4.647, dok mladi Karlo Ressler nije objavio podatke te je njegova stranica prilično oskudna informacijama osim osnovnih.

9.955 Facebook pratitelja ima predsjednik Sabora Goran Jandroković, dok službena stranica HDZ-a ima nešto iznad 69.000 pratitelja.

MOST Nezavisnih lista

Članovi MOST-a su dosta izjednačeni u broju pratitelja broj se kreće trenutno od 55.000, kod Mire Bulja, do preko 60.000, kod Nikole G. i Marina M. Od muške i dosta izjednačene ekipe zaostaje Marija Selak Raspudić sa blizu 16.000 pratitelja trenutno.

Facebook stranica MOST-a ima preko 85.000 pratitelja, što je dvostruko više od SDP-a?!

MOŽEMO

Imaju poprilično velik broj pratitelja od 60.000, a najbrojnije pratitelje imaju T. Tomašević, K. Peović i B. Glavašević. Ostali pojedinačni članovi su po ovom pokazatelju skromni. Međutim ukupni broj pratitelja službene stranice MOŽEMO je impresivan i već je uvelike premašuje broj glavnog ideološkog brata (SDP-a), što uostalom, potvrđuju i zadnje ankete prema kojima MOŽEMO sustiže SDP, a u Zagrebu su ostvarili svoje glavne ciljeve na zadnjim izborima.

Facebook stranica MOŽEMO ima nešto ispod 60.000 pratitelja!

DOMOVINSKI POKRET

U analizu smo uzeli dio zastupnika koji su bili članovi koalicije okupljene oko Domovinskog pokreta na zadnjim parlamentarnim izborima, a možda broj pratitelja krije i budućeg nasljednika osnivača i dosadašnjeg predsjednika Miroslava Škore? U svakom slučaju, daljnji napredak ovisi najviše o njima samima, a kao glavna prepreka se sada nameće nastavak rada stranke nakon odlaska njenog osnivača.

Službena stranica DP-a ima gotovo 53.000 pratitelja, što je ogroman iskorak u kratkom roku od njihovog osnivanja

OSTALI

U ovu rubriku ćemo ubaciti dio ostalih saborskih zastupnika, nezavisnih zastupnika, Suverenista, SDSS-a te IDS-a.

Iako nema svoj vlastiti profil, možda najveću potporu na društvenim mrežama ima zastupnik Mislav Kolakušić i njegova stranica ”Građani za Mislava Kolakušića ” koja ima više od 165 000 pratitelja:

Stranica podrške zastupniku u Europskom parlamentu, Mislavu Kolakušiću.

Ovi podaci dosta ovise o dinamici objava, i drugim parametrima, međutim s obzirom da je Facebook najpopularnija planetarna društvena mreža – slika ispod, njegov utjecaj svakako treba uzeti u obzir i razmatranje. Naime, kako god se pogleda, broj Facebook pratitelja predstavlja redovno slušateljstvo koje zanimaju objave, stavovi korisnika računa, bio naklonjen njemu ili ne, a što u naravi predstavlja njegov utjecaj na javno mnijenje, koje je do prije nekoliko godina bilo u rukama velikih medijskih sustava.

Slika: Najpopularnije društvene mreže globalno sa presjekom 10/2020.g. poredani po broju aktivnih korisnika, u milijunima. Izvor.

Također prema statistici dolje ispod u slici, za Hrvatsku, s presjekom 01/2021.g. potencijal dosega Facebook objava se procjenjuje na 1,8 milijuna, što čini 50,2% stanovništva preko 13 godina:

Podaci Facebook auditorija za RH s presjekom za 01/2021.g. – izvor.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button