Magazin

Kako su ”mainstream mediji”, HINA i HRT popratili tri događaja od subote: O najmasovnijem gotovo ni riječi

U subotu su se u Zagrebu održavala najmanje tri događaja. Za urednike javnih servisa i komercijalnih medija rijeke mladih koje su se slijevale u procesiji zagrebačkim ulicama – očito nije bila vijest.

Antunovski hod mladih – najveći i najmasovniji – i najslabije popraćen

O najvećem i najmasovnijem koji je trajao više od šest sati, od mainstream medija izvijestio je, koliko se može pronaći, samo RTL.

Na Trgu Bana Jelačića bila je i reporterka RTL-a Ida Hamer. Njen gost bio je organizator Antunovskog hoda mladih fra Stjepan Brčina.

Za vrijeme održavanja procesije Antunovskog hoda za mlade od 15 sati do 22 sata vjernici su se kretali na dionici: crkva sv. Antuna Padovanskog, Sesvetska Sela – Sesvetska –Zagrebačka – Ulica Dubrava (odmor 30 minuta na prostoru ispred crkve u Aveniji Gojka Šuška) – Maksimirska – Vlaška – Trg bana Josipa Jelačića (odmor 30 minuta) – Sveti Duh, crkva sv. Antuna Padovanskog – te je kroz Zagreb bila povremena obustava prometa.

O obustavi prometa rijetki su izvijestili prije, ali o više od dvije tisuće mladih koji su hodali zagrebačkim ulicama u subotu, nisu izvijestili ni javni servisi – ni Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA), kao ni Hrvatska radiotelevizija (HRT), koja je imala samo skromnu najavu u emisiji Svjetionik 29. svibnja.

Vijesti s HINE preuzimaju brojne novinske agencije s kojima Hina surađuje (ANSA, AFP, Reuters, APA, STA) te brojni portali u regiji. Tijekom 24 sata Hinine vijesti prima oko 500 korisnika u zemlji i u svijetu. Hina pruža i multimedijske usluge, ima vlastiti foto (FaH) i video servis, ali u subotu Hina nije poslala niti jednog fotografa da poprati najmasovniji događaj koji se održavao u Zagrebu.

Homoseksualna biciklijada – sudjelovale političarke iz Možemo

Mediji, od hrvatskih javnih do komercijalnih, najveću su pozornost u subotu posvetili homoseksualnoj biciklijadi.

> U Zagrebu održana ‘homoseksualna biciklijada’: Sudjelovale Benčić i Dolenec iz Možemo

Hina je o događaju izvijestila člankom pod naslovom – Zagreb: Povorka na biciklima i ove godine umjesto Povorke ponosa

Snimili su i video:

HRT je također donio vijest uz video kojim su prenijeli aktivističke LGBT poruke.

O biciklijadi su navodeći da sudjeluje oko 500 sudionika i uz brojne fotografije izvijestili Jutarnji list, Tportal, 24sata, Dnevnik.hr, Novi list, Index, N1, Večernji list…

Događaj za kojeg nitko nije znao

“Najavljeni prosvjed “protiv ekstremne ljevice u Zagrebu”, na koji se proteklih dana pozivalo preko društvenih mreža, doživio je potpuni debakl. Iako su organizatori očekivali okupljanje većeg broja ljudi, na Trgu Francuske Republike okupilo se tek nekoliko mladića. Zapravo su brojniji od njih bili pripadnici policije koji su osiguravali skup”, piše Jutarnji list o nekakvom prosvjedu za kojeg nitko nije znao, o kojem se ne može pronaći nikakvih dodatnih informacija, ali se agencija Cropix potrudila poslati fotografa snimiti “najavljeni prosvjed”. Od Jutarnjeg lista “vijest o debaklu prosvjeda” prenijeli su Tportal, Slobodna Dalmacija i Dalmacija danas. Na nekoliko fotografija vidi se desetak mladića, policija i policijska vozila.

Vijest o navodnom prosvjedu širila se uglavnom društvenim mrežama preko stranica ekstremnih ljevičara, ateista, agnostika… koje služe za govor mržnje i ruganje, poput stranice kojoj je fiksacija predsjednica udruge U ime obitelji.

Grupa na Facebooku “za sve istinske aktivne ateiste i agnostike, antiteiste, bezbožnike, antikriste, bogohulnike, heretike, skeptike, sekulariste i slobodne mislioce koji razumiju hrvatski jezik”, također se osvrnula na navodni prosvjed.
“Ne vjerujemo u natprirodno, bogove, magične riječi, teorije zavjere, čuda i amulete i imamo čvrste razumske razloge zašto ne vjerujemo. Generalno, grupa za one kojima su nevjera i sumnja, a ne vjera, istinske vrline i vrijednosti”, ističe se u opisu njihove grupe, ali ne sumnjaju da su nasjeli na dezinformacije.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button