Domovina

Je li Plenković nametanjem Istanbulske konvencije pomogao transrodno/homoseksualnom paru Kraljević u izigravanju zakona?

Od samog početka afere Plenković nije puno komentirao slučaj osim toga da Hrvatska pravno pomaže svojim državljanima.

Slučaj Hrvata optuženih za trgovinu djecom i ilegalno posvojenje djece još nije rasvijetljen. 

Optuženi se nalaze u Zambiji gdje čekaju nova sudska ročišta, vezana za optužbe za trgovinu djecom, zakazana za 6. i 10. veljače. Analiza i buka oko slučaja se ne stišava, no premijer Andrej Plenković i dalje ostaje “tih”. Je li to povezano s uvođenjem Istanbulske konvencije, s kojom je na mala vrata rodna ideologija 2018. ušla u Hrvatsku?

Je li se time pomoglo i transrodno/homoseksualnom paru Kraljević iz afere Zambija u izigravanju zakona i Ustava?

Plenković šuti o aferi Zambija

Od samog početka afere Plenković nije puno komentirao slučaj osim toga da Hrvatska pravno pomaže svojim državljanima.

“Jedan je aspekt zaštita konzularna, pružanje pravne pomoći hrvatskim državljanima o kojima je riječ. Drugi je aspekt u Hrvatskoj, gdje se kao što znamo, provode sve aktivnosti da se preciznije utvrdi o čemu je tu točno riječi, je li kod tog postupka međunarodnog posvojenja bilo sve sukladno zakonima i propisu”, izjavio je Plenković.

Na sjednici Vlade 13. siječnja premijer je kazao da su hrvatska diplomacija i država u kontaktu s optuženima putem diplomatskog predstavništva i konzularnih službenika koji su akreditirani i za Zambiju.

“Nastavit ćemo s daljnjim pružanjem pravne pomoći našim državljanima koji se tamo nalaze. Usporedno sve ove aktivnosti se odvijaju i u Hrvatskoj među nadležnim institucijama”, naglasio je tada Plenković.

Izigravanje zakona i Ustava

Zanimljivo, jedan od optuženih u aferi Zambija je i transrodni zastupnik Možemo u Skupštini Grada Zagreba Noah Kraljević.

Rođen kao Dalija Pintarić, Kraljević je napravio “operaciju spola” te “postao muško”. Ono što je dodatno sporno oko Kraljevića je to što je i u DR Kongu i u Hrvatskoj zabranjeno posvajanje djece transseksualnim i homoseksualnim parovima. No, Kraljević je tu zabranu izigrao jer je sa svojom partnericom sklopio crkveni brak u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi.

Napomenimo da homoseksualnim parovima u Hrvatskoj dozvoljeno sklapanje životnog partnerstva, a ne braka. No, kako prema hrvatskim zakonima vjerski oblik braka ima i učinke građanskog braka Kraljevićev brak potvrđen i u matici vjenčanih.

U prijevodu to znači da je transrodni vijećnik Možemo Noah Kraljević/Dalija Pintarić legalno dobio dokumente prema kojima se legalno predstavlja kao muškarac iako je rođen kao žena. 

Na ovaj način izigrava se referendum udruge U ime obitelji

Referendumom je u Ustav ušlo da je brak zajednica žene i muškarca, budući da je USUD u praksi promijenio značenje pojmova muškarac i žena. Uvođenjem rodne ideologije u same zakonske temelje Republike Hrvatske, svi zakoni koji se odnose na muškarce i/li žene postali su time gotovo besmisleni.

Ali kakve to veze ima s Plenkovićem?

Je li Istanbulska konvencija pridonijela “rodnoj ideologiji?

”Sabor je 13. travnja 2018. izglasao Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju kao Istanbulska konvencija. Na neke sporne stavke u Konvenciji Udruga U ime obitelji upozoravala je i prije njene ratifikacije.

Da se u Istanbulskoj konvenciji po prvi puta u međunarodnom ugovoru uvodi sporan termin roda koji bi trebao označavati društvene uloge muškarca i žene, čime se u praksi potkopava biološka datost čovjeka koja je određena spolom Udruga upozoravala još 2015.

Tada je istaknuto da se tim dokumentom stranke potpisnice obvezuje na poduzimanje svih potrebnih koraka kako bi nastavne materijale o pitanjima kao što su nestereotipne rodne uloge i rodno utemeljeno nasilje nad ženama uključile u redovni nastavni plan i program i na svim razinama obrazovanja.

Mjesec dana prije ratifikacije Konvencije, Plenković je najavio da će Vlada uz ratifikaciju Istanbulske konvencije priložiti tzv. interpretativnu izjavu na neke njezine odredbe.

Udruga U ime obitelji istaknula je da taj postupak neće i ne može spriječiti da Republika Hrvatska mora provoditi sve obaveze sadržane u Konvenciji – odredbe o “rodu”.

Ipak, unatoč upozorenjima i otporu javnosti, premijer je aktivno “gurao” izglasavanje Istanbulske konvencije, a zbog njene ratifikacije dobio je i pljesak SDP-ovih zastupnika.

Posljedice uvođenja

Već se u prvim danima od ratifikacije Konvencije uvidjela posljedice. Ministarstvo znanosti i obrazovanja samo nekoliko dana nakon toga poslalo je mladim znanstvenicima upitnik “(Samo)procjena stavova o mobilnosti”.

U tom upitniku od mladih znanstvenika tražilo se da odaberu svoj “rod”: “male” (muški) rod, “female” (ženski) rod i “I prefer not to say” (“ne želim se izjasniti”).Također, 40-ak dana nakon što je ratificirana IK Ministarstvo znanosti i obrazovanja jeuputilo dopis svim osnovnim i srednjim školama, te svim visokim učilištima kojim se unaprijed regulira “izdavanje svjedodžbi i diploma nakon upisa promjene spola/odabira života u drugom rodnom identitetu, imena i/li prezimena u državnim maticama”.

Noah Kraljević zagovornik Istanbulske konvencije

Ono što je zanimljivo je da je transrodni Noah Kraljević bio jedan od žustrijih zagovornika prihvaćanja Konvencije. Podrška Kraljević Istanbulskoj konvenciji vidi se i na Facebook stranici Eugen Jakovčić kroz komentar Noah dok su trajali prosvjedi protiv njezina uvođenja: “Uh koliko mržnje i bijesa u tim ljudima, zastrašujuće, a još da su znali da sam baš ja “rodna ideologija”.

Postavlja se pitanje je li ovakav način uvođenja rodne ideologije u Hrvatsku na neki način pomogao transrodnoj osobi da izigra zakone i Ustav te sklopi brak i uđe u proces posvojenja djeteta?

Izvor: narod.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button