Zanimljivosti

Znate li zašto je 25. studeni odabran kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama?

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – obilježava se 25. studenog, po odluci Ujedinjenih naroda iz 1999. godine.

Ovi datumi su “općeniti”; u raznim prigodama obilježava se i upozorava na specifične oblike nasilja kao što je spolno nasilje, ekonomsko i psihološko, traje borba na svom frontovima – protiv diskriminatornih plaća za žene, protiv pokrivanja hidžabom i sakaćenja ženskih genitalija, uskraćivanja reproduktivnih prava… popis je predug.

Diljem svijeta upravo traju prosvjedi zbog Mahse Amini, djevojke koja nije živa izišla iz pritvora u koji ju je smjestila iranska “moralna policija” zbog toga što kosu nije, prema propisu, pokrila maramom.

Datum u studenom koji je odabran kao međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama vezan je uz konkretan događaj. Toga datuma 1960. godine stradale su tri sestre Mirabal koje je u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Bilo ih je, inače, četiri – Patria Mercedes, Maria Argentina Minerva, Antonia Maria Teresa i Belgica Adela. Poznate po imenom “Las Mariposas” (Leptirice) djelovale su kao političke aktivistice i postale simbolom otpora diktatorskom režimu Trujilla.

Zbog revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu uhićene su više puta – kao i njihovi muževi. Minervu, Patriju i Mariju Teresu likvidirala je 25. studenoga Trujillova tajna policija, nakon posjeta zatvoru u kojemu su im bili muževi. Zadavljene su i pronađene polomljenih kostiju. Vijesti o njihovom ubojstvu razbjesnile su narod, a sestre Mirabal postale su simbolom nacionalnog otpora. Likvidacija sestara ojačala je pokret protiv Trujilla koji je ubijen godinu dana kasnije.

Četvrta sestra Mirabal, Belgica Adela poznata kao Dedé, nadživjela je sestre. Iako, za razliku od njih, nije imala važnu ulogu u pokretu otpora, Dedé je ostatak života provela brinući se za njihovu djecu i očuvanje ostavštine sestara Mirabal. Umrla je 2014. od komplikacija uslijed  plućne bolesti.

Godine 1994., Dedé je osnovala Muzej sestara Mirabal koji je postao velika turistička atrakcija s preko stotinjak posjetitelja/ica dnevno. Kasnije, 2009. godine, Dedé je svijetu podarila knjigu “Vivas en su jardin” (Živjeti u njihovom vrtu), o životu svojih sestara.

 U Dominikanskoj Republici, sestre Mirabal smatraju se nacionalnim mučenicama. Njihova lica nalaze se na poštanskim markicama i novčanicama.

Ostavština sestara Mirabal proteže se i dalje od Dominikanske Republike i Latinske Amerike. Opća skupština UN-a 1999. godine je donijela odluku da se na godišnjicu smrti sestara Mirabal svake godine obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Slobodna dalmacija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button