Humor

Što učiniti kad se za ručkom krene pričati o virusu i cjepivu?

Virus sa niskom stopom smrtnosti nije glavna tema na nedjeljnom ručku normalne obitelji. Međutim, ima onih koji su ozbiljno zaluđeni tim virusom. Pogledajte novinare. I oni negdje imaju neku obitelj i netko s njima mora sjediti za ručkom. Zamislite kako je tim ljudima kad im krenu razglabati o maskama, cjepivu i sličnim stvarima kojima se novinari inače bave.

Ima i onih koji još uvijek nasjedaju svemu što čuju na televiziji, kako su bolnice pretrpane, novinarska gripa kosi sve pred sobom, autobusi mrtvih dnevno i slično. Što učiniti ako vas, recimo, djed počne za nedjeljnim ručkom pilati tim stvarima koje je čuo od novinara?

Prvo, morate shvatiti da je korona danas religija, a religiozne ljude se ne isplati uvjeravati da je njihova religija pogrešna ili da njihov bog ne postoji. Kod religije nikakvi znanstveni dokazi ni činjenice ne igraju ulogu, potpuno su nemoćni. Zato, ne trudite se objašnjavati mu kako je njegov strah neopravdan, piše Mario Nakić za Liberal.

Umjesto toga, podržite ga. Recite mu: “Drago mi je da ti nosiš masku, djede, jer ona će te zaštititi od virusa”. On će vas potom sigurno pitati: “A zašto ti ne nosiš masku?”. Tu mu trebate jasno reći da vi ne pripadate toj vjeroispovijesti. Jednostavno, nije vaš đir. Objasnite mu da vi poštujete njegovu vjeru i nemate ništa protiv toga što on nosi masku, ali isto tako očekujete i da on poštuje vaše opredjeljenje da ne nosite masku.

Kad vas počne pilati s cijepljenjem, a počet će – odgovorite mu da vam je drago što se cijepio trećom dozom i jedva čeka četvrtu. To će ga zaštititi. A zašto se vi još niste cijepili, pitat će vas. Odgovorite mu opet da ne pripadate toj vjeroispovijesti. Vrlo jednostavno.

Koronaši imaju problem s tolerancijom, odnosno poštivanjem tuđih uvjerenja. Neki od njih su frustrirani vlastitim životom i žele vidjeti kažnjavanje njihovih neistomišljenika, a neki su hipnotizirani svakodnevnom propagandom s portala i malih ekrana. Bitno je shvatiti razliku i dokučiti kojoj od te dvije skupine vaš rođak koronaš pripada.

U bilo kojem slučaju, rasprava vjerojatno ne bi imala smisla i mogla bi dovesti samo do verbalnog sukoba. Koronaši uglavnom imaju većih problema u životu i samo traže pomoć. Probajte promijeniti temu. Pitajte ga: “Kako si danas?”. Pitajte ga kako mu ide u životu, što ga muči. Probajte ga nagovoriti da vam se otvori i sigurno će nešto isplivati na površinu. Pomozite mu riješiti problem ili ga barem utješite. Kada osjete malo ljubavi i razumijevanja, brzo postaju dobrohotni i više vas neće napadati. Nakon toga, izbjegavat će tu temu i problem riješen.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button