Domovina

Hrvatska je naručila više od 19 milijun doza cjepiva protiv COVID-a. Znate li koliko smo to platili ?

Odavno je poznato da se u Hrvatskoj malo tko cijepi protiv COVID-a. No, milijuni cjepiva i dalje nam stižu. Svaka doza se naravno plaća, a puno novca propada jer ogroman dio cjepiva se donira ili uništi zbog isteka roka trajanja.

U Infektivnu kliniku stiglo je 400 kutija lijeka za COVID. Daje se nekim pacijentima s blažom kliničkom slikom, u prvim danima bolesti.

“Do sada u ovom razdoblju od 10 dana 33 naša pacijenta su dobila Paxlovid. Oni ga dobiju preko našeg hitnog prijema ili dnevne bolnice, to su pacijenti koji ne zahtijevaju bolničko liječenje”, rekao je Ivan Puljiz iz Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Za sada je naručeno 10.000 doza, a koliko nas to košta – je tajna, jer tako stoji u ugovoru s proizvođačem. Nabavili smo ga putem zajedničke nabave Europske komsiije – jednako kao i cjepivo protiv COVID-a koje neumorno stiže iako se u Hrvatskoj ne cijepi više gotovo nitko, javlja Dnevnik.hr.

U brojkama to izgleda ovako. Ukupno smo naručili više od 19 milijuna doza cjepiva, što je, kažu u HZJZ-u, upola manje od onog što je Hrvatskoj pripadalo s obzirom na broj stanovnika.

Do sada smo ih dobili malo manje od 12 milijuna od čega smo na cijepljenje potrošili tek pet milijuna. Preostali milijuni ili su donirani, ili su uništeni zbog roka trajanja ili stoje na skladištima. Ipak stižu nam milijuni novih doza.

“Istina je, pregovara se o tome da bi se smanjile te količine ali jako su malo fleksibilni ti proizvođači. Ugovori s proizvođačima su tako napravljeni da idu njima u korist i mogu odbiti bilo kakvo smanjenje količina ako to žele”, rekao je Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pregovori o smanjenju broja doza nastavljaju se tijekom siječnja, a Hrvatska je cjepivo do sada platila više od milijardu kuna.

“Mi imamo milijun doza Pfizerovog cjepiva, što bi po ovoj dinamici cjepiva bilo dovoljno i za pet godina, ali u 7. i 8. mjesecu istječe rok trajanja svim tim dozama“, rekao je Kaić.

A već sada za uništavanje je spremno novih, plaćenih, 400.000 doza kojima je rok trajanja već istekao.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button