Domovina

Za ulazak u RH iz BiH Covid potvrda i dalje je potrebna i hrvatskim državljanima

Za ulazak u RH iz BiH Covid potvrda i dalje je potrebna i hrvatskim državljanima. Može iz Dublina u Zagreb, ne može iz Posušja u Imotski.

Nakon objave nove Odluke o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske kojom za ulazak u Republiku Hrvatsku iz država Europske unije više nije potrebna Covid potvrda Ministarstvu unutarnjih poslova RH postavljeno je slijedeće pitanje:

“Budući da se nova odluka o prelasku granice RH tumači dvojako, molimo Vas da nam odgovorite na slijedeće:

Hoće li hrvatskim državljanima koji u RH ulaze iz trećih zemalja (koje nisu članice EU, primjerice iz BiH) za ulazak u RH i dalje biti potrebna Covid potvrda?

Iz Kabineta ministra unutarnjih poslova RH dobiven slijedeći odgovor:

“Poštovani,

nastavno na Vaš upit obavještavamo Vas da je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, dana 7. travnja 2022. godine, a na temelju članka 47. stavka 2. i 4. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 130/17, 114/18, 47/20, 134/20 i 143/21) donio Odluku o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Odluka stupa na snagu 9. travnja 2022. godine, a njome je propisano (točka III.) da državljani država članica Europske unije (uključivši i hrvatske državljane), odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članovi njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobe koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koji imaju nacionalne dugoročne vize, koji dolaze iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, moraju predočiti važeću i valjanu EU digitalnu COVID potvrdu.

Za ulazak u RH iz BiH Covid potvrda i dalje je potrebna i hrvatskim državljanima. www.crodex.net
Za ulazak u RH iz BiH Covid potvrda i dalje je potrebna i hrvatskim državljanima. (Foto:Pixabay)

Iznimno, prethodno navedenim putnicima koji još ne posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku uz:

– negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Europska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 24 sata od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz;

– potvrdu ne stariju od 270 dana o primitku dvije doze cjepiva koje se koristi u državama članicama EU (Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya, Sinopharm, Novavax) ili cjepiva za koje je Svjetska zdravstvena organizacija odobrila za hitnu primjenu (Serum Institut of India – Covishield, Bharat Biotech – Covaxin, Sinovac –CoronaVac) ako je prošlo 14 dana od primitka druge doze cjepiva ili predočenje potvrde ne starije od 270 dana o primitku jedne doze cjepiva koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson) ako je prošlo 14 dana od primitka te jedne doze ili predočenje potvrde o primitku booster doze cjepiva;


– potvrdu o preboljenju COVID-19 i primitku jedne doze cjepiva koje se koristi u državama članicama EU (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm, Novavax, Janssen/Johnson&Johnson) ili cjepiva za koja je Svjetska zdravstvena organizacija odobrila za hitnu primjenu (Serum Institute of India – Covishield, Bharat Biotech – Covaxin, Sinovac – CoronaVac) ako je prošlo 14 dana od primitka te jedne doze unutar 8 mjeseci od početka bolesti, s tim da cijepljenje mora biti provedeno prije manje od 270 dana od dolaska na granični prijelaz;


– predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje liječničke potvrde o preboljenju;


– ili PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od sedam (7) dana.

Iznimke od primjene posjedovanja važeće i valjane EU digitalne COVID potvrde ili gore navedenih obveza su:

– zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe;
– pogranični radnici;
– osoblje u prometnom sektoru;
– diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koji dolaze uz poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;
– putnici u tranzitu, uz obavezu da napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati;
osobe koje putuju zbog osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, a ne zadržavaju se u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati.

Osobe koje predstavljaju jednu od prethodno navedenih iznimaka dužne su prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku predočiti vjerodostojnu dokumentaciju u svrhu dokazivanja razloga izuzeća od obveze posjedovanja jednog od navedenih testova /određivanja mjere samoizolacije.

Više informacija možete pronaći na poveznici – https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
vrisak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button