KošarkaVideo

26. studenog 1948. rođen Krešimir Ćosić – neponovljiva legenda košarkaške igre

Na današnji dan 26. studenog 1948. rođen je u Zagrebu Krešimir Ćosić, košarkaška i sportska legenda, te jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena. Uz Dražena Petrovića, zasigurno se radi o jednom od najboljih košarkaša s hrvatskih, pa i europskih prostora uopće.

Osebujna karaktera, Krešimir Ćosić osvojio je u košarci gotovo sve što se može osvojiti. Kao košarkaški centar bio je poznat po svojoj eleganciji, šutu, vrhunskoj tehnici i košarkaškom umijeću. Izvan košarkaškog terena bio je poznat kao izuzetno topla i velikodušna osoba, pa je zbog toga mnogima postao sportskim i životnim uzorom.

Bio je prvi Europljanin koji je uvršten u All Americans (All Stars), a ujedno i prvi neamerikanac kojeg su uopće uzeli u obzir za draft za NBA lige i to od strane Portland Blazersa, što je u to vrijeme 70-ih bila svjetska senzacija. Ipak, hrvatski domoljub Krešimir Ćosić se vratio u Hrvatsku gdje je, u vrlo teško vrijeme u kojem je komunizam koristio sport za ideološku promidžbu, donio slavu hrvatskim klubovima Zadar i Cibona nasuprot favoriziranim beogradskim klubovima.

KREŠIMIR ĆOSIĆ Srce kao ocean | Zadarski list
K. Ćosić- košarkaški virtuoz

Godine 1996. uveden je u Kuću slavnih (Basketball Hall of Fame). Njegov dres s brojem 11 umirovljen je na Sveučilištu Brigham Young 2006. kao spomen na „Velikog Krešu“.

Po stjecanju neovisnosti Hrvatske radio je kao ministar savjetnik u najvažnijem hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu.

Umro je 1995. u Zagrebu i pokopan je na Arkadama mirogojskog groblja među brojnim slavnim i zaslužnim Hrvatima, a njegovo ime nosi Hrvatski košarkaški kup kao „Kup Krešimira Ćosića“, trg Krešimira Ćosića u Zagreb te nova košarkaška dvorana u voljenom Zadru.

Video isječak slavnog virtuoza pod koševima Krešimira Ćosića (obratite pažnju na komentare ispod filma):

https://youtu.be/f2k40KmUYE0

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button