Ljepota i zdravlje

Zastrašujuća cifra. Novih milijun doza cjepiva ćemo platiti oko 200 milijuna kuna

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak još je u srpnju zaključio da je varijanta koronavirusa BA.4 i BA.5 dominantna u Hrvatskoj. Radi se o omikronu koji izaziva relativno blagu bolest, no zarazniji je.

Britansko regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) u kolovozu je odobrilo takozvano bivalentno cjepivo koje je osmislila američka farmaceutska tvrtka Moderna u svrhu docjepljivanja odraslih osoba, a koje posebno cilja trenutno dominantne varijante omikrona BA.4 i BA.5, piše N1. Nevjerojatno je da je odobrenje za boostere  utemeljeno samo na istraživanjima na miševima, što je potpuno neshvatljivo i do prije nekoliko godina bilo nezamislivo.

Hrvatska je već od Pfizera naručila oko milijun doza tog adaptiranog/varijantnog cjepiva koje će stizati u određenim količinama svaki tjedan tijekom rujna. “Sljedeći tjedan dolazi 187.200 doza, a u tjednu od 19. – 25. rujna 2022. dolazi 247.680 doza”, naveli su u HZJZ-u.

Lansiranje i kupovinu novog neprovjerenog cjepiva je u svojoj objavi komentirao molekularni biolog Gordan Lauc čiju objavu donosimo u nastavku:

”Zajedno s lansiranjem novog proizvoda krenula je i masivna propagandna kampanja. Hrvatska je već naručila milijun doza koje ćemo platiti cca 200 milijuna kuna. Zastrašujuća cifra. Još je više zastrašujuće što je sada cca 95% toga čisti profit koji će se iskoristiti za daljnje reklamiranje i lobiranje. Na globalnoj razini to će biti milijarde eura koje će potrošiti kako bi razne države i vlade nagovorili da naše novce daju njima.

A sve to bez ikakvog dokaza za taj proizvod pomaže, ili je uopće siguran…

Dr. John Campbell je danas lijepo sažeo koliko su dobro zaštićeni oni koji su već bili u kontaktu s virusom (a ovo ljeto je valjda pola Hrvatske obnovilo svoj prirodno stečeni imunitet na ovaj virus).” napisao je Lauc.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button