Domovina

HITNO OTVORITI PITANJE DEVIZNIH REZERVI KOD HNB-a

HNB je između 2001. i 2005.g. rasprodao 15,5 tona zlatnih poluga za 145 milijuna dolara bez ikakvih zapisnika i u najvećoj tajnosti.

Preciznije rečeno; nitko ne zna tko je uistinu prodao zlato. Zlatne poluge su prodavane i u vrijeme HDZ-a i SDP-a. Time je hrvatskom proračunu načinjena šteta u milijardama kuna.

Neki dan je HNB kupio 1,5 tona zlatnih poluga i platio ih 96 milijuna eura što je preko šest puta viša cijena (1900 $) u odnosu na cijenu kada je HNB prodavao zlato (290 $).

HNB i vlade HDZ-a i SDP-a uvijek ponavljaju unisono objašnjenje za tu sramotnu i kriminalnu prodaju govoreći da cijena zlata nije stabilna i podložna je značajnim oscilacijama. To znamo. Ali, da su prodali baš sve, u potrebu takve odluke nas ne mogu uvjeriti.

Da su ostavili barem trećinu, danas bi proračun imao značajan prihod.

Ali to nije bio cilj

U bivšoj Jugoslaviji dio deviznih rezervi bio je u zlatu. Europska središnja banka također prepisuje članicama eurozone da moraju određeni dio rezervi koje drže kod nje imati u zlatu.

HNB je to sve znao. Morale su znati i spomenute vlade.

Šteta koja je nanesena Hrvatskoj prodajom 15,5 tona zlata ravna je izdaji i ugrožavanju gospodarstva i društva

Jesu li za to neki guverneri HNB-a dobili titulu guvernera godine u Europi i svijetu?

Hrvatska je u toj mjeri opljačkana da nije jasno kako je ostao kamen na kamenu.

Na kraju pitanje: Zašto je HNB kupio samo 1,5 tona zlata samo zbog regulatornih zahtjeva ECB-a?

Da podsejtim neto devizne rezerve Hrvatske kod HNB-a su pred ulazak u eurozonu iznosile oko 23 milijarde eura. Zašto od preostalih deviznih rezervi HNB nije kupio određenu količinu zlata kojom on upravlja?

HNB je čitavo vrijeme kopirao Europsku središnju banku u svemu tijekom priprema za uvođenje eura. Samo jednu stvar nije nikada htio napraviti, a to je imati zlatne poluge u strukturi međunarodnih rezervi likvidnosti. Zašto?

O tome oni šute ko zaliveni. I nakon ulaska u eurozonu HNB je ostao država u državi. Tema deviznih rezervi se mora što prije otvoriti.

Godinama govorim da je HNB bio i ostao jedan od najvećih destablizatora hrvatskog gospodarstva i društva

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Ivan Lovrinović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button