Izbor uredništva

Uvođenje eura: Hoće li ispariti oko 18 milijardi eura devizne pričuve RH?

Plenkovićeva vlada je učinila sve da silom uvede euro u Hrvatsku uz pomoć HNB-a. To je zločin s predumišljajem jer je svima jasno da su uvjeti za uvođenje eura katastrofalni.

O raznim aspektima uvođenja eura na propagandni način govorili su oni, ali o jednom, presudno važnom nisu nikada. O čemu se radi?

Riječ je o neto deviznoj pričuvi koja trenutno iznosi oko 23 milijarde eura, od čega je oko 70% u stranim državnim obveznicama a oko 30% u oročenim depozitima u inozemnim bankama.

Te devize su vlasništvo Republike Hrvatske, odnosno naroda a povjerene su na upravljanje HNB-u. U strukturi te devizne pričuve oko 80% odnosi se na valutu euro, a ostatak na dolare i franke. Kada se uvede euro postavlja se ključno pitanje što će se dogoditi s deviznom pričuvom jer u tom slučaju euri neće više biti strana valuta nego domaća.

Preciznije rečeno: što će se dogoditi sa sadašnjih 18 milijardi eura koji su predstavljali devize? Hoće li se oni konvertirati u dolare, franke, funte ili zlato? Ili će to biti miks svega prethodno spomenutog? To HNB krije kao zmija noge. Ako ne dobijemo preciznu informaciju moguće je da taj novac negdje “ispari” jer će se utopiti u euro kao domaću valutu koja može kao takva završiti bilo gdje.

Dakle, pošto euro više neće biti deviza nakon Nove godine, što će imati nesagledive negativne posljedice, moramo znati gdje će ili u čemu će završiti te devize izražene u eurima.

Dodatni problem je što će značajnim dijelom naše devizne pričuve uskoro upravljati Europska središnja banka.

Na primjer:

  • ako je HNB kupio prije godinu dana uložio jednu milijardu eura u njemačku državnu obveznicu i to tretirao kao deviznu pričuvu RH to će nakon Nove godine biti tretirano kao domaća obveznica. Ili,
  • ako je HNB uložio nedavno iz devizne pričuve 1 milijardu eura kao oročeni depozit u pariškoj banci taj depozit će uskoro biti kao depozit u domaćoj banci.

Netko će reći: pa što je tu čudno jer ionako najviše trgujemo, oročavamo ili kupujemo državne obveznice iz eurozone? Itekako je čudno jer je euro nestabilan i kao što sam već rekao on će kao prijekt propasti; samo je pitanje vremena.

Da bi se barem spasilo što se spasiti može spomenutih 18 milijardi eura mora se uložiti u dolare, franke i još neke odabrane devize ali i u zlato kojega nikada nije HNB imao niti grama. To ne može biti slučajno. Živimo u eri novca bez pokrića, kakav je i euro – koji postaje sve veći problem u EU ali i u svijetu.

Čekao sam do sada s ovim pitanjem da vidim hoće li ga postaviti ijedna institucija ili stranka ili HAZU, ili znanstvena institucija.

Javno pozivam Vladu i HNB da odgovore na ovo vrlo važno pitanje, pita se u svojoj objavi na društvenim mrežama prof. Ivan Lovrinović

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button