Svijet

Lovrinović: Zapad jedno govori, a drugo radi!

Zapad očito jedno govori, a drugo radi i sve je jasnije da su u “ujedinjenoj” Europi najvažniji parcijalni interesi.

MALI CIPAR ZA VELIKO PRANJE NOVCA

Cipar je za Ruse najvažniji offshore financijski centar. Taj mali podijeljeni otok država članica je EU i čovjek se pita kako EU tolerira da tamo radi punom parom praonica novca. Cipar se 70-tih godina sam organizirao kao offshore centar. Malo tko zna da je najveći inozemni investitor u Rusiju upravo Cipar, koji je prema podacima za 2020.g. tamo investirao oko 100 milijardi dolara, iako ta zemlja ima oko 1,2 milijuna stanovnika i BDP oko 6 milijardi eura. Tih 100 milijardi je u stvari novac ruskih oligarha koji dolazi iz Rusije na Cipar pa se tamo reciklira i vraća.

Skoro sve trgovačke transakcije sa Zapadom idu preko Cipra gdje je porezni sustav povoljan što je EU odobrio i time prihvatio da Cipar bude praonica novca. Očito, u svakom sustavu današnjeg kapitalizma mora biti barem jedna praonica novca, jer bez toga profiti korporacijama i pojedincima padaju a države i javne potrebe trpe sve veće štete jer imaju sve manje prihode.

Običan čovjek je mislio da se tako nešto unutar EU ne može dogoditi, ali to nam stvara pravu sliku o EU koju nismo baš znali. Ruskim oligarsima Cipar je najomiljenija destinacija, a sve donedavno su mogli kupiti i tzv. zlatnu putovnicu od čega je Cipar do sada zaradio oko 7 milijardi eura.

Neposredno prije uvođenja sankcija ruska VTB banka je tiho i brzo prodala svoje dionice RCB banke očito pouzdanim domaćim partnerima i time je banka postala u cijelosti formalno ciparska do nekih boljih vremena. E sada, Cipar će izgubiti turističku sezonu i mnoge druge prihode od Rusa od kojih je većinom živio, a ima velike dugove.

Već je bio u krizi i spašavan uz veliku ljutnju Nijemaca. Tako će slično proći i Malta pa ostali i eto domino efekta kao posljedice uzajamnih sankcija što će opasno uzdrmati eurozonu i euro. Cipar će, ako brzo ne završi rat, biti prvi na udaru i tražit će pojas za spašavanje od EU. I drugi su tamo prali i peru novac, EU to zna i gledao je kroz prste.

Kažu da su isključili ruske banke iz Swifta (platforme za međunarodna bankarska plaćanja) a dvije najvažnije ruske banke nisu isključili jer se nekako mora plaćati plin i nafta itd .Zapad očito jedno govori, a drugo radi i sve je jasnije da su u “ujedinjenoj” Europi najvažniji parcijalni interesi. Rusi su već svoj kapital preusmjerili u druge offshore centre, Zapad i dalje uvozi rusku naftu i plin i retorički prijeti i proširuje sankcije na prvi, drugi, treći, četvrti krug….. da se stvori dojam oštrine i odlučnosti.

Financijska oligarhija je odlučna samo u obrani svoga bogatstva i interesa, a žrtve rata će propagandom veličati kao heroje u obrani nacionalnih interesa.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button