Svijet

NOVI MEĐUNARODNI MONETARNI POREDAK?

Ako dođe do pojave zajedničke valute zemalja BRICS-a, to će biti najveći monetarni udar na svjetskoj razini nezabilježen od uspostave MMF-a. Uvođenje zajedničke valute BRICS-a bilo bi ravno neviđenom valutnom ratu globalnih razmjena s nesagledivim posljedicama najnoviji je komentar prof. Ivana Lovrinovića koji prenosimu u cijelosti u nastavku.

Hoće li dolar postati drugorazredna svjetska valuta?

Zemlje BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) namjeravaju uskoro uvesti zajedničku valutu, što je najavljeno još sredinom prošle godine. Uskoro se očekuje konkretan plan.

Ako se to dogodi, onda će to stubokom promijeniti geoekonomske i geopolitičke odnose u svijetu na štetu Grupe G7 koju čine: SAD, UK, Njemačka, Francuska, Italija, Kanada i Japan).

U stvari, najveći bi to bio udar na američki dolar koji je apsolutno najvažnije i najmoćnije “oružje” u njihovim rukama. Zašto? Zato što u ukupnim deviznim pričuvama svih zemalja svijeta (11,6 tisuća milijardi $), dolar sudjeluje s 61%. Sve se vrti oko dolara; međunarodna trgovina, investicije, krediti, emisije vrijednosnica itd. Dolar je i najvažnija valuta u sustavu MMF-a, u kojemu SAD ima 16,5% ukupnih glasova. Za svaku važnu odluku u MMF-u potrebno je prikupiti 85% glasova, a to je nemoguće jer SAD ima kontrolni paket koji daje pravo veta.

Može biti slika sljedećeg: tekst "15,000 World- Official Foreign Exchange Reserves by Currency (US Dollars, Billions 12,500 10,000 7,500 5,000 2,500 Q2 2021 Q3 2021 Q4 2021 Q1 2022 Q2 2022 Q3 2022 Total Foreign Exchange Reserves Claims in euro Claims in Japanese yen Claims in Australian dollars Claims in Swiss francs Claims in U.S. dollars Claims in Chinese renminbi Claims in pounds sterling Claims in Canadian dollars Claims in other currencies"
Slika: Na priloženom grafikonu se vidi u kojoj mjeri je dolar preplavio svijet kao najvažnija rezervna valuta, odnosno svjetski novac / Foto: Facebook

Ako dođe do pojave zajedničke valute zemalja BRICS-a, to će biti najveći monetarni udar na svjetskoj razini nezabilježen od uspostave MMF-a. Tu zajedničku valutu bi činile nacionalne valute članica BRICS-a, a to se naziva košaricom valuta, u kojoj bi svaka nacionalna valuta imala ponder koji zaslužuje u skladu sa svojom veličinom i snagom gospodarstva. Unutar ovog saveza živi najviše ljudi na svijetu, Kina je drugo najveće gospodarstvo svijeta, najveći prirodni resursi se tu nalaze itd. Samo Kina s Hong Kongom posjeduje trečinu svih deviznih rezervi svijeta, dominantno u dolarima. Žele li to i dalje?

I ne samo to. Uvođenje nove obračunske valute u bilateralnim ekonomskim odnosima najavili su Brazil i Argentina kako bi smanjili ovisnost o dolaru kao najvažnijem sredstvu međunarodnih plaćanja.

Dakle, uvođenje zajedničke valute BRICS-a bilo bi ravno neviđenom valutnom ratu globalnih razmjena s nesagledivim posljedicama. Stvorio bi se drugi međunaordni monetarni sustav kao protuteža onome iz Bretton Woods-a iz kojeg je iznikao MMF.

SAD je do sada pojedinačne pokušaje smanjenja uloge dolara u svijetu učinkovito rješavao. Ovo je sada nešto potpuno drugo. Opstanak SAD na poziciji predvodnika u svjetskoj ekonomiji ovisi prvenstveno o statusu dolara. A predvodnik će učiniti sve da do toga ne dođe. Dalje znate…

Prof. Ivan Lovrinović

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button