Svijet

Još jedna zemlja podignula ogradu na granici s Bjelorusijom

Završena je izgradnja više od 500 kilometara duge ograde na granici Litve i Bjelorusije, priopćeno je u ponedjeljak za BNS iz tvrtke EPSO-G koja provodi projekt, prenosi N1 pozivajući se na objavu Interfaxa.

“Ovog vikenda je tim izvođača postavio posljednje planirane segmente ograde na granici s Bjelorusijom”, potvrdio je za BNS voditelj komunikacija tvrtke Antanas Bubnelis.

Ukupno je postavljeno 502 km bodljikave žice. Litavsko-bjeloruske granica inače iznosi 679 km, od čega više od 100 km prolazi obalama rijeka i jezera.

Odluka o izgradnji fizičke ograde na granici donesena je nakon priljeva ilegalnih migranata iz Bjelorusije u Litvu 2021. godine. Litva optužuje bjeloruske vlasti za organiziranje priljeva migranata, nazivajući to hibridnim ratom.

Prije Litve, ogradu na bjeloruskoj granici ranije je podigla Poljska, koja se također suočila s priljevom ilegalnih migranata. Migracijski pritisak na poljsku granicu smanjio se 20 puta nakon izgradnje ograde, kazao je zamjenik poljskog ministra unutarnjih poslova Maciej Wasik u radijskom programu u srpnju.

Čelična ograda na poljsko-bjeloruskoj granici visoka je pet metara i duga 186 km. Osim toga, do sredine rujna očekuje se završetak izgradnje 202 km duge elektroničke barijere. Sastojat će se od podzemnog detektorskog kabela, dnevnih i noćnih nadzornih kamera te toplinskih senzora smještenih svakih 100 metara duž granice.

Litva je odbila 13.000 migranata od 3. kolovoza 2021, kada je novi zakon protiv nelegalnih migracija stupio na snagu, prenosi visegrad24.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
hr.n1info.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button