Magazin

Hipokratova zakletva baš i ne vrijedi za jednoga doktora – antifašistu

Dr. Herman Vukušić se osvrnuo na nedavni izljev mržnje izvjesnog doktora (ali ponosnoga antifašitu) Srđana Lukića, rodom iz Srbije, sa radnim mjestom u Sloveniji, Izola, kojega su glavni mediji u Hrvatskoj jedva dočekali prenijeti bez obzira na potpuno neprimjern način komuniciranja i stavove prema ljudima/pacijentima drugačijeg mišljenja (rekli bi fašističke stavove). Uvjereni da je glavnim medijima u Hrvatskoj osnovni razlog da baš ovog doktora prenose jer je “čoek” samodeklarativni antifašist a sve ostalo sporedno, prenosimo u nastavku osvrt zagrebačkog psihijatra dr. Hermana V., sa njegovog Facebook profila.

RATOVI CIJEPLJENJA X: HIPOKRATOVA ZAKLETVA, ŠTO JE TO?

Još dok sam iz bolnice prije godinu dana pisao svoje “korona dnevnike” oduševljeno sam govorio o požrtvovnosti naših liječnika i svih zdravstvenih djelatnika koji se nalaze u prvim redovima rata protiv covida-19. Kada je predsjednik RH, Zoran Milanović, prozvao mojeg kolegu dr. Sašu Sriću “lupetalom”, promptno sam stao u Sašinu obranu upućen iz prve ruke u njegovu stručnost i brigu za pacijente. (Saša i ja imamo malo drugačiji pogled na pandemijske zaštitne mjere, ali već smo i oko toga dogovorili kavicu🙃).

antifašist,
Slika: Napomena, usporedna fotografija dr. Lukića sa dva različita naslova sa Indexa preuzeta je sa profila Velimira Bujanca/ Foto: Facebook

I unatoč brojnim pozitivnim primjerima liječničke struke u nas, neki ugledni portali i tjednici slave stanovitog pulmologa Srđana Lukića koji radi u Izoli, a porijeklom je iz Srbije. Navedeni “kolega” postao je čuven i primamljiv za navedene medije po svojim izjavama gdje kaže za necijepljene kako ga “boli ku…c za njihovo trabunjanje i egocentrizam” i “kako prezire njihov štetočinski mozak”.

Eh, da, u jednoj prepisci na FB-u “poznati beogradski pulmolog” (kako mu tepaju domaći mediji) kaže i da “sa antivakserima treba samo preko nišana”😳

Moje mišljenje o dr. Lukiću je sljedeće, a kao komentar ostavio sam ga ispod teksta jednog od portala koji slave njegov lik i djelo: “Uz dužno poštovanje, kolega je i…ot jer se ovako ne komunicira sa onima čije živote želiš spasiti. Umoran si od svog posla, u burn-outu si, to razumijem, ali onda, brate po struci, odi “sprat više” kod kolege psihijatra ili uzmi godišnji, ne iživljavaj se ovako na ljudima koji se boje nečeg nepoznatog i zbunjeni su pandemijskim dezinformacijama.

Slika: nova zvijezda vodećih medija u Hrvatskoj razgovara javno (baš kako i pristoji samodeklariranom antifašisti) / Foto Facebook

Neke bioetičke norme u medicini još uvijek postoje (makar ih svakodnevno sve više guše) i svi argumenti u ovom pismu su kontra tih normi.

Inače, kada bi se sve svelo na “spašavanje života” bez poštivanja bioetičkih principa, zašto onda ne uzimamo organe za transplantaciju bez pristanka obitelji?”

Autor: dr.Herman Vukušić / Facebook objava

Slika: dr.Herman Vukušić / Foto: Facebook slika profila

Podsjećamo, kako je u Hrvatskoj nužna potreba osvješćivanja građana sa posljedicama totalitarnih režima, a osobito komunizma čiji se masovni zločini i danas pokušavaju sakriti pojmom antifašizma. Dva maligna ideološka sustava – komunizam i nacionalsocijalizam – sklopili su pakt o nenapadanju i podjeli Europe uoči 2.svj.rata, a 23. kolovoza se bilježava kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarizma.

Također, odlučna osuda svih totalitarnih i autoritarnih režima – bez ideološki motiviranih sklonosti i predrasuda – civilizacijski je zahtjev i pitanje kulture sjećanja, sjećanja u službi bolje budućnosti.

Osuda nacizma i fašizma, a uz istodobno simpatizerstvo prema komunizmu je – licemjerje. To licemjerje se inače najbolje prepoznaje po očitoj mržnji prema svemu što je hrvatsko, a u novijoj hrvatskoj povijesti je ostavilo iza sebe stravične posljedice koje i danas narod proživljava, a rješava – iseljavanjem…

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button