Magazin

Himalaji našeg susjedstva: Je li ovo najljepša planina Bosne i Hercegovine?

“Sa vrha planine je bolje vidjeti koliko je beznačajno sve ispod. Naše pobjede i naše tuge nisu toliko bitne. Ono što smo stekli ili izgubili leži tamo dolje. S visine planine vidite koliko je svijet prostran i koliko su široki horizonti.” P.C

Upravo zbog svoje veličine i ljepote, ali i dugogodišnje tradicije planinarenja i alpinizma dobio je nadimak hercegovačkih Himalaja.

Mnogi ju opisuju kao najljepšu planinu Bosne i Hercegovine – vjerujemo kako za to postoji dobar razlog, no prepustit ćemo čitateljima da sami procijene uz nekoliko informacija i još ljepših slika u našoj galeriji.

Prenj je planina koja se proteže na oko 600 kilometara kvadratnih između Konjica i Mostara. Njen najviši vrh je Zelena glava koji se nalazi na 2 103 metra nadmorske visine, no postoji još desetak vrhova iznad 2 tisuće metara s kojih se pružaju spektakularni pogledi.

Dženad Džino Photography

Okoliš se odlikuje zelenilom borovih šuma i livada u udolinama, pogledima na planinske stijene u oblacima, kanjonima, vrtačama… Sama planina okružena je brojnim jezerima kao što su Jablaničko i Boračko, drugim planinama kao što su Visočica i Čvrsnica, a podno nje nalaze se gradovi Konjic, Jablanica i Mostar.

Njegove impresivne stijene i reljef privukli su još u 19. stoljeću prve „prave“ planinare kada su na ova područja austro-ugarske vlasti donijele kulturu planinarenja. Stoga ne čudi što je i prva planinarska kuća na Prenju zvana Marija Terezija. S vremenom su domaća planinarska društva uredila planinarske puteve i izgradila planinarske objekte. Nažalost, mnogi su uništeni tijekom rata u BiH.

Upravo zbog svoje veličine i ljepote, ali i dugogodišnje tradicije planinarenja i alpinizma dobio je nadimak bosansko-hercegovačkih Himalaja.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button