Svijet

Globalna prehrambena kriza kuca na vrata!

Uz ranija upozorenja svjetskog analitičara Williama F. Engdahla o okolnostima koje idu ka novoj i izvjesnoj krizi sa pšenicom/žitaricama/hranom (o čemu smo pisali ranije ovdje) prenosimo, o istoj temi, i današnju reportažu HRT-a, te analize stanja sa pšenicom na svjetskom tržištu. Također, skrećemo pozornost kako je, početkom svibnja, WEF (World Food Programme) apelirao na promptno otvaranje Ukrajinskih morskih luka (poglavito Odesse) te omogućavanje izvoza žitarica, kako bi se ublažila svjetska prehrambena kriza!

Svjetska prehrambena kriza u velikoj je mjeri uzrokovana ruskom blokadom ukrajinskih luka u kojima stoje milijuni tona žitarica. Iz ukrajinske luke Odese za podnevni Dnevnik javila se Elizabeta Gojan koja je rekla da je rat u Ukrajini pokrenuo razornu, globalnu prehrambenu krizu koja može trajati godinama ne bude li kontrolirana.

prehrambena kriza
Slika: Top 10 proizvođača pšenice na svjetskoj razini za 2020.g. / Foto: snimka zaslona sa YouTube izvor

– Pozivajući Rusiju da deblokira ukrajinske crnomorske luke, Odesu i dvije manje luke kako bi se potpuno zaustavljen izvoz žitarica pokrenuo, svjetski čelnici upozoravaju kako bismo se vrlo brzo mogli suočiti s pothranjenošću i masovnom gladi kojima je već sada teško vidjeti kraj. Invazija Rusije na Ukrajinu poremetila je isporuku gnojiva, žitarica, podižući cijene hrane i gnojiva jer Rusija i Ukrajina zajedno proizvode 30% svjetske pšenica, kazala je Gojan.

Slika: 10 najvećih svjetskih izvoznika pšenice i njihovi udjel koji zauzimaju u 20 najvećih svjetskih izvoznika. Rusija i Ukrajina zauzimaju prvo i peto mjesto sa ukupnim udjelom izvoza sa gotovo 33% udjela / Foto: snimka zaslona sa YouTube izvor

Naglasila je da je Ukrajina prije početka rata doživljavana kao “svjetska košarica za kruh”.

– Oko 25 milijuna tona žitarica sada je zaustavljeno u luci Odesi od početaka rata. Cijene su skočile u nebo, čemu pridonosi i Indija koja je zabranila izvoz pšenice. UN-ov indeks cijena hrane i poljoprivrednih proizvoda porastao je na rekordnih 160. Rastuće cijene energije također pojačavaju krizu, a mjere poduzete protiv Rusije ne obuhvaćaju rusku isporuku umjetnog gnojiva, no ona je ipak znatno smanjena, rekla je Gojan. 

Dodala je da su u srijedu dionice na Wall Streetu pale najviše u posljednje dvije godine, navodi HRT.

Slika: Grafikon pokazuje postotak raspoloživih zaliha pšenice u ukupnoj potražnji za istom. Slika pokazuje kako se udio zaliha pšenice u odnosu na potražnju smanjio na najmanji udio u zadnjih 15.g. / Foto: snimka zaslona sa YouTube izvor

Zaključak

Kada se promatra 5 najvećih izvoznika pšenice (Rusija, Kanada, SAD, Francuska, Ukrajina, slika gore), koji zajedno čine cca 68% izvoza (od 20 najvećih svjetskih izvoznika), može se zaključiti da svi, pojedinačno promatrano, su ili će biti u problemima smanjene mogućnosti opskrbe svjetskog tržišta zbog različitih okolnosti, kako slijedi:

  • Rusija – rat / blokada/ sankcije;
  • Ukrajina – rat / blokada;
  • SAD – umjetno sabotiranje (o čemu je pisao ranije William Engdahl ovdje). Očekuje se najmanja žetva od 1963.g.;
  • Kanada – suše,
  • Francuska – suha klima.

Ove okolnosti sada počinju uzrokovati ozbiljne i značajne probleme u Egiptu, Šri Lanki, Tunisu, Iranu, a i mnoge druge države diljem svijeta istovremeno se suočavaju sa problemima opskrbe.

Također, cijena pšenice raste na dosada nezabilježene visine (slika dolje), što izravno ugrožava desetke milijuna u Africi, a može imati i najgore posljedice. Sve države mogu očekivati probleme, a one najpogođenije mogu očekivati društvene nemire, nestabilnosti, a u najgorim okolnostima i glad.

Slika: Pšenica na svjetskim tržištima ostvaruje trendove snažnog rasta po cijenama koje nisu zabilježene u zadnjih 25 godina. Pšenica je u mnogim državama osnovni sastojak prehrane što će dodatno poticati inflaciju. / Foto: snimka zaslona; izvor

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button