Izbor uredništva

‘Science’ tvrdi – RNK cjepivo ne zaustavlja širenje zaraze, nego, naprotiv…

RNK cjepivo ne zaustavlja širenje zaraze, nego, naprotiv… Nakon više od dvije pandemijske godine mnoge je ljude zahvatio epidemijski zamor. Mnogi su se (psihički) istrošili ili jednostavno (emocionalno) otupjeli prema novim statistikama i brojkama na epidemiološkom semaforu.

Ovih je dana broj pozitivnih na koronavirus višestruko veći od onoga u vrijeme strogih zatvaranja, no uglavnom se nitko ne obazire na novi epidemijski val. Tek poneki prolaznik s maskom na licu podsjetnik je da društvo prolazi kroz čudnu fazu rekonvalescencije.

Zbog dva tuceta zaraženih policija je u proljeće 2020. godine obilježila općinske i županijske granice dugim cijevima, a ovog se ljeta milijuni gostiju bezbrižno odmaraju u Hrvatskoj, popularnoj destinaciji koja bilježi tisuće zaraženih tjedno i dvoznamenkaste brojke umrlih svakoga dana, piše prof. dr. sc. Valerije Vrček za Glas Koncila.

Pandemijski rekviziti

Svi su epidemiološki rekviziti nestali s ulica, osim parola »Ostanimo odgovorni« i iscrtanih tragova crta koje upozoravaju ljude na (pre)blizak kontakt. Također, iz udarnih medijskih termina nestali su predvoditelji i promotori restriktivnih javnozdravstvenih mjera, dijelom zbog repetitivnoga karaktera svojih nastupa, dijelom zbog izgubljenoga povjerenja javnosti. Nakon više od dvije godine većini je postalo jasno da COVID-19 nije fatalna bolest, smrtnost odgovara riziku od gripe, a mnogi su, posebice djeca i mladi, bez simptoma živjeli pozitivni. Da nije bilo testova, mnogi nikada ne bi saznali da su bili – »bolesni«.

Da nije bilo testova, mnogi nikada ne bi saznali da su bili – »bolesni«. (Slika: Pixabay)

Krajem 2020. godine, s pojavom prvih cjepiva, božićno je svjetlo rezoniralo sa »svjetlom na kraju tunela«. Gotovo soteriološki optimizam zahvatio je medije i uplašene ljude. Više od dvanaest milijardi doza prodano je zdravima i bolesnima, proglašena je pobjeda, ali i pozivi na nova i nova cijepljenja. Budući da medicinska znanost nije isporučila antivirusni lijek, RNK cjepivo se, razumljivo, smatralo krajem pandemijske priče.

Kraj početka ili početak kraja?

No najnovija znanstvena istraživanja upozoravaju da cjepivo zapravo može produljiti agoniju zaraze, reinfekcije i hospitalizacije. U časopisu »Science« engleski su znanstvenici objavili studiju koja vrlo uvjerljivo pokazuje da višestruko cijepljenje, na koje su pristali svi cijepljeni, zbunjuje imunosni sustav čovjeka, sprječava ga da prepoznaje nove varijante koronavirusa ili, jednostavno rečeno, smanjuje otpornost čovjeka prema prevladavajućoj omikron-varijanti SARS-CoV-2 virusa (Science 2022, 377, 275).

Suprotno namjeri proizvođača, RNK cjepivo ne zaustavlja širenje zaraze, nego, naprotiv, uzrokuje povećanu transmisiju virusa, a cijepljene čini podložnijima zarazi i bolesti.

Slika: Pixabay

Predoziranje cjepivom

U zemljama s visokim stupnjem cijepljenosti uočena je i izmjerena povišena učestalost primarnih i sekundarnih infekcija virusom SARS-CoV-2. U zemljama bez posebnoga programa cijepljenja nije zabilježena popratna epidemija.

U objavljenoj studiji znanstvenici su objasnili detaljne stanične mehanizme koji dovode do povećane osjetljivosti prema koronavirusu nakon primanja višestrukih doza. Svakom novom dozom organizam postaje »tolerantan« prema koronavirusu, imunosni sustav prima krive poruke, a čovjek postaje pacijent sklon novim infekcijama.

Zavaravanje imuniteta

Točnost teško čitljiva teksta u časopisu »Science« mnogi su svjedočili vlastitim iskustvom – čest je slučaj da poznanik nakon »booster« doze završi u krevetu sa simptomima bolesti COVID-19.

Robert Malone, izumitelj tehnologije RNK cjepiva, nije iznenađen rezultatima engleskih znanstvenika: »To je očekivana posljedica imunosnoga utiskivanja. Cjepiva se temelje na šiljastom proteinu wuhanskoga soja koji više ne cirkulira među ljudima. Ako se takvo cjepivo višestruko primjenjuje, ono zavarava imunosni sustav čovjeka pa se novi sojevi virusa jednostavno ignoriraju.«

I Hrvatska pripada skupini zemalja pretjerane cijepljenosti. Učinak uzastopnih doza lako je provjeriti službenim podatcima – više od 60 posto hospitaliziranih danas čine cijepljeni ljudi. Moguće je, dakle, da cijepljenje postane mehanizam pandemijskoga odugovlačenja, ali i dodatnoga umaranja javnosti.

Cenzura u Francuskoj

Istovremeno, cenzura u Francuskoj. Država zabranjuje plakate koji upozoravaju na nuspojave cjepiva. Država će zabraniti panoe s porukama protiv covid cjepiva koje već neko vrijeme izazivaju pozornost u gradu Toulouseu u Francuskoj, donosi narod.hr.

U tom je gradu postavljeno desetak jumbo plakata. Na jednom od plakata stoji:

“Cijepljenje protiv covida: jedna ozbiljna nuspojava na 100 injekcija, što ako je u pitanju vaše dijete?”

Upozorenja

Drugi plakat, udaljen nekoliko desetaka kilometara, objavljuje: “Jedan kardiovaskularni incident na 100 injekcija. Zdravlje naše djece vrijedi više od eksperimentalna cjepiva”.

Obični čitatelji pitaju se zašto se zabranjuju takvi plakati.

Jedan od kometara je: “Istina je da ta cjepiva, za koja se kaže da su protiv koronavirusa, ali koja ne štite od njega, poremete dobar dio hormonalnog sustava. Tako žene u postmenopauzi imaju mjesečnice, a druge ih više nemaju u svojim tridesetima.”

Drugi komentator upozorava: “Zanimljivo je da u SAD-u kada se cijepite potpisujete papir koji daje upozorenje o učincima cjepiva. I ovisno o vrsti cjepiva moderna Pfizer ili Janssen rizik nije isti. Osim toga, u slučaju problema nakon cijepljenja imate rok od godinu dana da podnesete odštetni zahtjev.”

Treći se komentator samo pita: “Zašto je zabranjeno?”

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button