Domovina

„Večernji list“ – jedan od najvećih promicatelja ‘srpskog sveta’ u Hrvatskoj. Donosimo analizu članaka

„Večernji list“ proslavio je nedavno 25 godina mrežnog portala, ali mnoga pitanja nadvijaju se nad ove novine koje su od 2001. u vlasništvu Styria Medien – privatne katoličke medijske zaklade, koja u vlasništvu ima i dnevne novine „24sata“ i „Poslovni dnevnik“.

Austrijska zaklada je 2006., u vremenu borbe za hrvatsko tržište magazinskih izdanja s Ninom Pavićem, u suradnju s Gruner-Jahr, najvećim njemačkim izdavačem magazina, te Sanoma Magazines, vlasnikom finske Sanoma grupe, ujedinila četiri magazina i stvorila tvrtku Adria Magazines, koja će nekoliko godina kasnije prerasti u Adria Media Zagreb.

I nakon desetljeća mira u vlasničkim strukturama, Styria Media (International) odlučila je 2019. prodati „25 posto udjela Styria Media Internationala u Adria Mediji Zagreb“ beogradskoj Adria Media Grupa. S vremenom, Adria Media Zagreb postala je stopostotno vlasništvo beogradske Adria Media. Uostalom, to potvrđuje i mrežna stranica, gdje se umjesto hrvatskog koristi srpski jezik.

Možda utjecaj srpskog partnera može objasniti zašto je u razdoblju od 13. siječnja do 14. veljače 2024. objavljeno skoro 200 članaka vezanih uz Srbiju, Jugoslaviju, Balkan, pravoslavlje i osobe iz Srbije/Jugoslavije u „Večernjem listu“.

Promotrimo članke prema određenim kategorijama (rubrikama), ali i drugim ‘važnim’ pojavama iz Srbije. Naslovi članaka su prilagođeni i opisni. Preko poveznice može vidjeti puni naslov i sadržaj članak.

Dovoljno je vidjeti športske vijesti vezane uz Srbiju samo za 13. i 14. siječanj: Srpski komentator o hrvatskim rukometašimaSrpski mediji o hrvatskim rukometašima, U Jugoslaviji bio športska zvijezda pa završio na rubu smrtiSrpski talent tenisa u paklu drogeZvonjava telefona na meču ĐokovićaSrpski mediji o teniskom mečuSrpski komentatori o sucima koji su pomogli Hrvatima.

Fenomen Aleksandre Prijović kroz posljednjih mjesec dana svakodnevno je ispunjavao mrežni portal: Promjena frizure Aleksandre PrijovićJedan glazbenik tražio od srpske pjevačice velike novceMnogi su kukali zbog dolaska Aleksandre PrijovićSrpska pjevačica ima koncerteAleksandra Prijović nije rekorder po broju prodanih koncerataKomentari na objave srpske pjevačiceAleksandra Prijović najavila peti koncertRodna kuća Aleksandre Prijović je relevantna tema, O nemogućnosti nastupa Prijović u ZadruAleksandra Prijović oduševila Osječane

I srpska nacionalistička ideologija i radikalni političari su isto tako poželjna tema: Srpski svet, Dodik i BiHRado Srbin ide u vojnikeSrbija se naoružavaO četničkoj retorici uz Šešeljevu slikuNovi Berlinski zid i maršal VučićVučić objašnjavao crtanjem napade na SrbijuProsvjedna nota zbog spaljivanja lutke, Poljski i mađarski konzervativci brane VučićaOrbanu je puno draži Vučić

Ali osim pisanja o srpskoj ideologiji, našlo se vremena i za ‘pokoji’ članak o Jugoslaviji: Preminula legenda kojoj se divila JugoslavijaSpašavana i rušena JugoslavijaNajpoznatija loto djevojka bivše državeJunak Jugoslavije na ZOI u SarajevuPreminuo čovjek koji je proglasio smrt JugoslavijeIkonu Jugoslavije uništio je obiteljski slomLegendarni športaš očarao je JugoslavijuJugoslavenska arhitekturaGenerali JNA i jugokomunisti iz Hrvatske

Opsjednutost Jugoslavijom, Srbijom, Balkanom i osobama iz Srbije potvrđuje i tražilica „Večernjeg lista“. Ako u tražilicu upišite pojam Srbija za razdoblje od 13. siječnja do 14. veljače dobit ćete 105 rezultata, dok ćete za pojam Jugoslavije dobiti ‘samo’ 31 rezultat. Koliko su Večernjakovi novinari nezainteresirani za osobe iz Srbije potvrđuje ‘samo’ 23 rezultata o Aleksandru Vučiću u mjesec dana.

Pojavljuje se i još jedan problem. Kod članaka o Aleksandri Prijović, točnije o njezinim koncertima, niti u jednom članku nije navedeno da je riječ o promidžbenom materijalu, što će reći da hrvatski medij rade besplatnu promidžbu srpske pjevačice? Ovakvo prikriveno oglašavanje i najava koncerata Aleksandre Prijović predstavlja tipičan primjer oblikovanja javnog mnijenja u korist neke osobe.

Novinarima „Večernjeg lista“ uopće nije neobičan fenomen rasprodanih koncerata Aleksandre Prijović. Fenomen koji je objasnio Tonči Huljić: „Tri koncerta su ok. To je tvoja publika. Ovi ostali idu tamo gdje masa ide… Određeni broj publike, možda i 70% njih dolaze tamo da vide fenomen, a ne znaju pjesme. Jer je prije toga dva koncerta prodavala dva, tri mjeseca, a kada je u Beogradu imala tri (koncerta), razvila se jedna histerija i prelila se ovdje“.

Nadalje, mnogi će reći da „Večernji list“ objavljuje članke o susjednoj zemlji jer se vodi zakonima tržišta, tj. kupci žele čitati takav sadržaj, ali statistike Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokazuju nešto sasvim drugo.

U zadnjih osam godina pala je prodaja svih općih informativnih dnevnika u Hrvatskoj. U 2016. prodano je 73,7 milijuna primjeraka, a već sljedeće godine prodaja svih opće informativnih dnevnika iznosila je 66,1 milijuna primjeraka i u odnosu na prethodnu godinu smanjena je za 10 posto.

Statistički pad nastavio se i pet godina kasnije; tako je 2022. broj svih prodanih opće informativnih dnevnika iznosio samo 33 milijuna primjeraka. Od statističkog pada nije bio izuzet niti „Večernji list“. Godinama im pada prodaja, a prije dvije godine pali su na treće mjesto u prihodima od oglašavanja u elektroničkim publikacijama.

Ovi podaci samo potvrđuju da sadržaj „Večernjeg lista“ , ali i drugih hrvatskih medija, pokazuje mentalnu zarobljenost novinara državom koja je posve drugačija od naše i, još nešto važnije, da građane sve manje zanima susjedna država. Tko zna, možda bi povećali prodaju svoje tiskovine kada bi manje pisali o ‘bratskom’ narodu?

Izvor: vigilare.info / Ivan Božić

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button