Domovina

Milanović: U Beogradu je vlast koja lupeta o “srpskom svetu”. Je li Subotica “hrvatski svet” pitam?

Predsjednik Republike Zoran Milanović nakon obilježavanja 30. godina Hrvatske ratne mornarice odgovarao je na pitanja novinara o Njemačkoj, prešutnim minusima, Vrhovnom sudu, SOA-i, popisu stanovništva. Govoreći o izvješću #SOA-e rekao je kako on od nje dobiva jako opširne informacije, ali da ne smije o njima govoriti i da nije zabrinut. Imamo neriješenu situaciji u regiji, u Beogradu je vlast koja lupeta o “srpskom svetu”, rekao je, između ostalog, piše HRT.

O upozorenjima SOA-e o ugrozama, ponajprije velikosrpskoj

– Postoje stvari koje možemo kontrolirati i stvari koje ne možemo te koje ne znamo. HRVATSKA MOŽE BITI MIRNIJA NEGO IKAD. Imamo vlast. Vlast jednako teritorij. To je velika stvari i obveza. Treba ulagati u vojsku inače nećemo moći održavati sve što nabavljamo. Nisu to samo zrakoplovi, to je streljivo, zalihe, to sve mora imati pozadinu. Nije to samo za pokazivanje, nego ne dao Bog za upotrebu.

Situacija na Kosovu nad direktno ne ugrožavam, ali je promatramo. Teško će i Beograd i Kosovo u takvom gardu teško napredovati prema EU. Kosovo još nije priznato od svih, pa čak niti od članica EU. To je prepreka koju gledamo godinama i teško ju je premostiti, mogu pozvati na deeskalaciju, istaknuo je Milanović.

Dodao je da on dobiva od SOA-e jako opširne informacije, ali da ne smije o njima govoriti te dodao da nije zabrinut.

Milanović: U Beogradu je vlast koja lupeta o “srpskom svetu”

– Svijet ne miruje, povijest nije stala. Imamo neriješenu situaciji u regiji, u Beogradu je vlast koja lupeta o “srpskom svetu”, rekao je.

– Pozivam svaki puta Hrvate da budu racionalni, ako ne žive u Hrvatskoj. Gledaj malo oko tebe da se ne zamjeriš susjedu. Budi svjestan tko si, što si, čuvaj svoju tradiciju, svoje ime, ali živiš u Subotici. A Subotica je 1900. godine imala 100.00 stanovnika (Split 15.000, Zagreb 60.000), a pola su bili Hrvati Bunjevci. Dakle najveći hrvatski grad, ali nije opstao jer je bio daleko i nije bio u matici, nije mu bilo suđeno.

Je li Subotica “hrvatski svet” pitam? Ona je veća nego skoro sve zajednice u kojima žive Srbi u Hrvatskoj u provinciji. Ali Suboitica nije “hrvatski svet” i ja ne mogu pretendirati na to i davati dvosmislene izjave. To je Republika Srbija, Vojvodina. Tamo žive Hrvati i nema ih više 50%, objasnio je Milanović.

Komentar izbora u Njemačkoj

– Nisu to pobjede od prije 20 godina kada je Schroeder pobjeđivao, kao i Merkel. To su bili postoci preko 35%, ovo su sada tanke pobjede, došlo je do preslagivanja, odnosno novog odnosa snaga na njemačkoj političkoj sceni, rekao je Milanović.

– Po svemu sudeći, kako sada stvari stoje, bit će tročlana koalicija, vodit će socijaldemokrati, ali se neće ništa bitno promijeniti u politici prema Europi i prema Hrvatskoj, smatra Milanović.

Prešutni minusi

– HNB se bavi time, ali je to i političko pitanje i to bi trebao biti posao vlasti, Vlade i parlamenta. Lijepo je da se HNB brine o potrošačima, ali Zakon o zaštiti potrošača donose neka druga tijela. HNB se treba brinuti o stabilnosti banaka , a ovdje se radi o stabilnosti ljudi i obitelji i to je posao Vlade. Uvjeren sam da će naći rješenje, rekao je predsjednik.

Dodao je da bankama treba dati smjer što smiju što ne smiju. Jer ako im dopustiti da rade po svom uvijek će vam uzeti. Izmislit će naknade, naknadu za ustajanje lijevom nogom, treptaj oka itd.

Vrhovni sud

– Predlažem im da odaberu kandidata, to je dobar prijedlog, rekao je Milanović o svojem prijedlogu suca Radovana Dobronića.

O popisu stanovništva

Komentirajući činjenicu da se nakon online popisivanja opet mora davati papir s kodom popisivačima rekao je kako vjerovati da je sve online potpuno vjerodostojno, a bitno je da bude vjerodostojno, je naivno. Na kraju ako želite imati vjerodostojne podatke moraju ići popisivači, smatra.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button